16/10/2011

Tres punts i tres gols per encarar un calendari carregat

3 min
Dos més de messi L'argentí marcant el primer gol del partit en jugada individual.

BarcelonaEl primer dels vuit partits que el Barça afrontarà les pròximes quatre setmanes no passarà a la història. Sense despentinar-se però sense enamorar, el Barça va superar un Racing de Santander que va oferir resistència durant els primers 10 minuts. El temps que va trigar a despertar-se un Messi fins llavors desaparegut per inventar-se un gol preciós.

Guardiola va apostar per una línia de quatre en defensa per recuperar la tradicional parella de centrals Piqué-Puyol. Però just quan va fer el primer desplaçament llarg de joc, el central barceloní es va lesionar i Abidal ja era a la gespa abans del minut 10. Entre la lesió de Piqué i la defensa d'un Racing que ni volia veure la pilota, el matx va començar sense ritme, amb indolència. I això que el tècnic de Santpedor va fer jugar un mig del camp on la poètica del toc manava: Xavi, Thiago i un ja recuperat Iniesta, jugant una mica més avançat, al darrere del trident ofensiu.

El cos tècnic ja s'esperava un Racing encaparrat a mirar només la seva porteria, deixant Valdés en pau, i per això va jugar sense mig centre de perfil defensiu i potenciant les internades dels laterals. Però la teranyina càntabra i el cansament posterior als partits internacionals van evitar que tanta concentració de genis sobre la gespa no es traduís en un partit per emmarcar. I tot sota la mirada de Cesc i Alexis a la llotja.

L'escenari, de fet, no era del tot senzill malgrat l'entitat del rival. El públic no transmetia escalfor, els socis potser parlaven entre ells sobre les divisions entre el rosellisme i el laportisme , els judicis o els tres gols d'Higuaín pocs minuts abans, i el rival arribava amb la clara intenció d'esmorteir el ritme del matx, com havia fet davant del Madrid, quan va esgarrapar un empat sense gols al Sardinero. De fet, ben poc s'havia parlat de l'equip càntabre durant els dies anteriors al partit, a Barcelona. A més, gairebé tots els jugadors tenien les cames carregades de dos partits amb les seleccions, a diferència del rival.

Però als 10 minuts de joc Messi es va encarregar de despertar l'estadi quan es va inventar la jugada del primer gol. Després de 10 minuts de joc imprecís, una mica lent i sense aconseguir fer entrar en acció els homes d'atac, l'argentí, gairebé en la primera pilota que tocava, va trencar per la dreta, va fer un eslàlom entre jugadors rivals deixant-ne enrere uns quants i driblant el porter Toño, i va canviar la sort del matx. Perquè el Racing s'hauria pogut fer fort en la seva resistència amb el pas dels minuts, però un cop darrere en el marcador no tenia capacitat per somiar a puntuar. Els homes entrenats per Héctor Cúper mai van voler la pilota, i en el seu full de ruta només hi va haver una intenció: no sortir escaldats, com l'Osasuna.

El domini blaugrana va ser total, però va ser un triomf un pèl monòton per la falta d'ambició rival. Monopolitzant la pilota més del 85% del temps, amb un Thiago Alcántara brillant jugant al primer toc, el líder va passejar-se tocant la pilota, oferint de tant en tant jugades brillants per fer aixecar de la cadira un estadi massa silenciós. Si Messi va fer el primer en un gol que només va dur la seva firma, en el segon els mèrits es van col·lectivitzar, amb Iniesta tocant la pilota, Pedro desbordant per la banda i Xavi arribant des de la segona línia per marcar de cap. Per al migcampista vallesà, aquest ja és l'inici de Lliga més golejador de la carrera: tres gols en vuit jornades.

A la segona part, el tercer gol, obra de Messi, va arribar després d'una jugada deliciosa d'Iniesta. Però el xut del petit geni de Fuentealbilla va anar al pal i Messi ho va aprofitar per fer el seu desè gol des de principis de Lliga.

Sense virus FIFA

Els gols de Messi i Xavi van convertir un partit que havia començat incòmode en un passeig plàcid que va allunyar qualsevol por de punxar per culpa del famós virus FIFA, com altres cops. Ben cert és que les cames no van aconseguir arribar a la velocitat d'altres cops, però l'expedient del partit es va tancar sense afegir cansament físic o mental i fins i tot haurien pogut caure més gols, especialment amb un penal molt clar no xiulat sobre Messi que Ayza Gámez no va veure.

Del partit d'ahir en quedarà el record dels tres gols i la possibilitat d'engreixar unes estadístiques que serveixen per explicar el liderat: cap gol rebut com a local, 21 gols marcats davant de l'afició i el millor inici a la Lliga amb Guardiola a la banqueta. I tot just després d'una setmana amb dos partits de seleccions: per allunyar vells fantasmes i encarar un calendari que no deixarà temps per descansar.

stats