Misc 13/08/2013

Tot un estiu treballant contra corrent

El Barça afronta l'última setmana d'un calendari dissenyat abans que marxés Tito Vilanova

i
Toni Padilla
4 min
UN ESTIU DIFERENT Un entrenament a Bangkok. L'equip ha treballat amb una calor intensa.

BarcelonaEl nou tècnic del Barça, Gerardo Martino, treballa de manera incansable per poder arribar a la primera jornada de Lliga, diumenge vinent, amb gran part dels deures fets. L'argentí tenia ben clar quan va acceptar la proposta del club per ocupar el lloc de Tito Vilanova que el repte seria majúscul. Li tocava agafar el control d'un projecte pensat per a un altre entrenador i el calendari era un enemic, no un aliat.

Amb el contracte per fer la gira asiàtica tancat des de feia mesos, quan es donava per fet que el tècnic seria Vilanova, el Barça no podia fer marxa enrere i trencar aquests contractes, ja que hauria significat perdre molts diners. Per això no es podia garantir a Martino el temps i la calma per iniciar la feina. El tècnic argentí sabia que iniciava una cursa contrarellotge per conèixer els jugadors, donar a conèixer el seu estil i entendre què calia millorar o què funcionava. Martino no es va queixar en cap moment, i va assumir que alguns problemes, com els llargs viatges i la calor, no hi ajudarien gaire. L'extècnic del Newell's Old Boys sabia que no es podia canviar res d'això, així que no tenia sentit plorar. Calia treballar.

Martino ha fet molt bona impressió als directius i els jugadors per la seva capacitat per positivitzar el discurs, centrant-se en el que cal fer i no en el que s'hauria pogut fer. Segons alguns membres del club, Martino sembla Pep Guardiola per la capacitat de treballar molt, sense pausa, i té tocs de Vilanova a l'hora de crear complicitats amb pesos pesants del vestidor parlant de futbol. Martino s'ha centrat en tot el que es pot fer per millorar, sense queixar-se si tocava anar a un acte publicitari, si havia d'entrenar en una gespa dolenta o si, com li passa aquests dies, es queda sense bona part dels jugadors per culpa de la jornada de seleccions internacionals de dimecres. Gairebé la meitat dels jugadors del primer equip disputaran un compromís amistós abans del primer partit de la Lliga: Victor Valdés, Jordi Alba, Cristian Tello, Andrés Iniesta, Alexis Sánchez, Jean-Marie Dongou, Alex Song, Leo Messi, Javier Mascherano, Dani Alves i Neymar. Per sort per a Martino i el Barça, Del Bosque ha donat descans a alguns jugadors, com Xavi Hernández, Sergio Busquets i Gerard Piqué.

No fa ni un mes que el president Sandro Rosell va anunciar que Tito Vilanova renunciava al seu càrrec per centrar-se en el tractament de la seva malaltia, i Martino aterrava poc després a Barcelona, buscant espais de calma en un club amb una agenda carregada. Els problemes de la gran estrella, Messi, amb Hisenda, i l'operació a les amígdales de Neymar tampoc han ajudat gaire per poder treballar amb calma dins d'un vestidor que va rebre un cop molt dur quan va saber que Vilanova havia de cedir el seu lloc. Des de llavors, Martino només ha pogut treballar a Barcelona amb tots els seus efectius quatre dies. Els altres dies, l'equip era fora jugant amistosos -com el de Polònia-, de gira o no hi eren tots, com va passar dilluns. Sempre que ha pogut, el tècnic ha buscat el diàleg amb els jugadors importants, i ha donat confiança als joves, més amb gestos que no amb xerrades llargues. Molts dels joves que han debutat amb ell, com Bagnack, senten que potser serà un entrenador que no els ignorarà.

Parlar de futbol

El primer dia que va entrenar amb els jugadors, el tècnic argentí es va mostrar prudent, per evitar donar la sensació que arribava per canviar moltes coses. Volia deixar clar que respectava molt el que s'ha aixecat amb tant d'esforç al Barça. L'endemà l'equip ja marxava a Polònia per jugar un amistós -que va ser ajornat per la notícia del canvi de tècnic- i, abans de jugar el Gamper, Martino va tenir els únics tres dies per entrenar a la Ciutat Esportiva amb tots els seus jugadors, amb calma. Després van venir els llargs viatges, entrenaments amb públic, amb compromisos publicitaris, amb estadis amb una gespa horrible i climes asiàtics dels que t'enganxen la roba a la pell, tota xopa. Però Martino s'ha guanyat, de moment, la confiança dels jugadors. El tècnic s'ha volgut mostrar com una persona que centra el debat en el futbol, sense perdre ni un segon a queixar-se per aquest calendari horrible, que l'ha portat d'una gira complicada a una setmana amb un amistós de seleccions sense gaire sentit.

La directiva, calmada

Dins de la directiva hi ha certa calma, malgrat que s'admet en petit comitè que el calendari no ha estat el millor per a un equip que ha patit un cop com el que ha hagut de viure el Barça. Com que es tracta d'un cas de mala sort, però, tothom intenta mirar cap endavant, ja que el primer que té clar que les gires són una necessitat dins del futbol modern és el mateix Martino, un home que de mica en mica va imposant petits canvis. Per exemple, de cara al partit de diumenge, contra el Llevant, ha decidit que hi haurà un entrenament al matí i posteriorment els jugadors es concentraran a l'Hotel Princesa Sofia, un fet inusual els últims anys.

L'entrenador argentí té clar que un dels elements claus seran bons entrenaments, especialment en l'aspecte físic, un dels punts en què haurà d'imposar el seu caràcter per canviar coses ara que per fi podrà treballar amb calma a la Ciutat Esportiva. De moment el nou tècnic ha cuidat els punts en comú amb el passat per bastir complicitats i lluitar contra un calendari que va molt de pressa. Tant com el cap del tècnic, un home incansable.

stats