FUTBOL
Misc 06/04/2017

Anar a la presó per celebrar un triomf

Un jutge turc condemna a un any i mig el davanter kurd Deniz Naki pels seus missatges polítics

i
Toni Padilla
3 min
Anar a la presó per celebrar un triomf

Barcelona“El meu lloc és un estadi, espero no entrar a la presó, però tampoc penso callar”. El futbolista Deniz Naki va sortir del jutjat de la ciutat de Diyarbakir després d’escoltar com era condemnat a un any i mig de presó per “propaganda terrorista”. El seu delicte són uns missatges a les xarxes socials per celebrar un triomf del seu equip, l’Amedspor, sobre el Bursaspor.

En concret, Naki va ser condemnat a un any, sis mesos i 22 dies de presó en suspens per un tribunal. En principi s’hauria de lliurar d’anar a la presó perquè no té antecedents, però haurà de passar un període de cinc anys de llibertat condicional en el qual qualsevol irregularitat, com una infracció conduint, el portaria a la presó. El jutge del cas va decretar que la sentència no s’haurà de complir però que Naki no podrà cometre delictes en els pròxims cinc anys. I qualsevol missatge que s’interpreti com a políticament incorrecte serà estudiat per veure si té conseqüències.

Diferents organitzacions kurdes han denunciat la sentència, que defineixen com a “parcial” i “polititzada”, ja que Naki, de 27 anys, va ser acusat de defensar el PKK (el Partit dels Treballadors del Kurdistan, il·legalitzat pel govern d’Ankara) amb una sèrie de piulades a les xarxes socials. “Donava suport a la pau i la llibertat”, ha replicat Naki. En el seu moment, el tribunal el va absoldre en considerar que no es podia vincular directament els seus missatges amb el PKK, però la fiscalia va presentar un recurs i el mateix tribunal que el va absoldre fa uns mesos ara va decidir condemnar-lo. El seu advocat, Soran Haldi Mizrak, va parlar d’una decisió “arbitrària”.

Naki, que va arribar a ser internacional amb la selecció alemanya sub-19, ja fa anys que es va guanyar la fama de ser un jugador amb compromís polític. Nascut a Alemanya en una família kurda, va destacar al St. Pauli d’Hamburg, un club actualment a la Segona Divisió famós per ser l’únic que inclou als seus estatuts la lluita contra el racisme o l’homofòbia. “Desitgem a Deniz tota la força necessària en el seu compromís per la llibertat i la humanitat”, va dir el president del St. Pauli, Oke Göttlich, en conèixer la sentència. Quan jugava al St. Pauli, Naki es va fer famós quan, durant un partit contra el Hansa Rostock, va reaccionar als càntics racistes dels seguidors locals celebrant un gol fent un gest que simulava tallar el coll als espectadors. Per aquella acció li van imposar una sanció de quatre partits.

Agredit i acusat

Naki va decidir acceptar una oferta del Gençlerbirligi, equip de Primera d’Ankara, la capital turca, però va abandonar el club després de ser agredit pel carrer per tres extremistes que el van insultar, abans de colpejar-lo, per haver donat suport a les milícies kurdes que lluitaven contra l’Estat Islàmic a la ciutat síria de Kobane. Naki també havia donat suport a campanyes que reclamaven alliberar les dones kurdes o yazidites segrestades per l’Estat Islàmic a Síria, fet que no va agradar als sectors islamistes radicals turcs. Poc després va acceptar fitxar per l’Amedspor, de Tercera, ja que és el principal equip de la comunitat kurda a Turquia. L’Amedspor, de Diyarbakir, juga amb els colors de la bandera kurda, i la temporada anterior va sorprendre el Bursaspor, de Primera, a la Copa. “Estem orgullosos de ser un petit raig d’esperança per als problemes de la nostra gent. Com Amedspor, no estem sotmesos ni mai ens sotmetrem. Llarga vida a la llibertat”, va piular Naki a les xarxes socials, per la qual cosa va rebre una sanció de 12 partits i una multa de la Federació Turca de Futbol per “propaganda ideològica i antiesportiva”. Llavors Naki va afirmar: “M’ataquen perquè soc kurd, però n’estic molt orgullós”.

stats