Misc 18/07/2017

L’IVA provoca un nou maldecap

L’Agència Tributària reclama l’impost d’algunes subvencions públiques, incloses les concedides a equipaments com el MNAC, el CCCB, el Macba i el Mercat de les Flors

i
Xavier Cervantes
3 min
El Macba és un dels equipaments afectats per la nova doctrina de l’IVA.

BarcelonaUna de freda i una de calenta. Mentre el govern espanyol accedia finalment a la rebaixa de l’anomenat IVA cultural, demanada insistentment des de diferents àmbits, l’Agència Tributària engegava una nova doctrina recaptatòria: reclamar l’IVA de subvencions públiques que fins ara no suportaven aquest impost. L’abast d’aquesta mesura afecta sectors tan diversos com la recerca, la cultura, la televisió, els transports i els esports. En el cas de la cultura, i només en els equipaments de Barcelona, “l’impacte pot arribar als 30 milions d’euros”, segons explica el gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), Valentí Oviedo. “Seria impossible d’assumir”, afegeix. En el millor dels casos, les institucions afectades haurien de reduir l’activitat; en el pitjor, estarien condemnades a la desaparició.

El canvi d’estratègia de l’Agència Tributària ve donat per la interpretació d’una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 2014 sobre un geriàtric francès i per la posterior reforma de la llei de l’IVA que va entrar en vigor el 2015 i que no va preveure cap mesura correctora. La sentència europea considerava que el geriàtric rebia una subvenció vinculada al preu del servei que oferia. És a dir, que l’aportació pública servia perquè el preu fos més barat. D’aquesta manera es dona llum verda a una doctrina recaptatòria que pot fer trontollar l’actual sistema de subvencions a tot l’Estat, i que de moment afecta el període 2013-2016.

Abans es considerava que no estaven subjectes a IVA ni les subvencions al dèficit d’explotació ni les que es destinaven a incentivar determinades activitats, com ara les culturals i les de recerca. Però una resolució del Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) del 20 de novembre del 2014 va obrir la porta a la nova interpretació, que és justament la que estan aplicant delegacions de la Hisenda espanyola com la de Catalunya, que ha enviat requirements a institucions com el Mercat de les Flors, el CCCB, el Macba i el MNAC. En el cas del Mercat de les Flors, li reclama 300.000 euros en concepte d’IVA de l’any 2014, i al MNAC, 200.000. “L’impacte entre el que ha de tornar el Mercat de les Flors i el que no rebrà serà de 600.000 euros”, diu Oviedo. I és que no només es tracta de tornar l’IVA, sinó de recalcular les subvencions futures, perquè si es consolida la nova doctrina tributària tota ajuda pública estarà subjecta a l’IVA.

Moviments per aturar la mesura

L’Ajuntament de Barcelona ha recorregut al TEAC i ha demanat un informe jurídic per poder rebatre l’acció de l’Agència Tributària. “Hisenda considera que són subvencions vinculades al preu, perquè sense la subvenció el preu de les entrades seria més alt. Però la subvenció no és per al preu, sinó per finançar l’estructura de l’equipament”, explica el gerent de l’Icub. Políticament, hi ha unanimitat a l’Ajuntament de Barcelona. En el plenari del consell municipal del 30 de juny, i “davant l’onada d’inspeccions fiscals a un ampli nombre d’entitats culturals, equipaments i organismes públics o privats vinculats a la prestació de serveis públics”, es va aprovar una declaració institucional en què es demana al ministeri d’Hisenda que trobi “una solució sobre les inspeccions en curs” i que es realitzin “els canvis necessaris” a la llei de l’IVA perquè “en precisi la interpretació i diferenciï entre les subvencions vinculades al preu i les aportacions realitzades per les administracions públiques per a la gestió del serveis públics”.

stats