Misc 20/07/2017

Tot a punt per a les Olimpíades del cant coral

Barcelona acull el Simposi Mundial de Música Coral, que aplega 24 cors internacionals

i
Xavier Cervantes
3 min
El cor infantil Amics de la Unió

Barcelona“Portem més de vuit anys treballant en aquest projecte”, recorda Montserrat Cadevall, presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), que aplega 550 corals. El projecte és l’organització de l’onzè Simposi Mundial de Música Coral, que se celebra a Barcelona des de dissabte fins al 29 de juliol i que aplegarà més de 2.500 persones entre cantaires i congressistes. “Són les Olimpíades del cant coral”, assegura Xavier Baulies, cap del comitè artístic del simposi que ha seleccionat els 24 cors d’arreu del món que hi participen, entre els quals hi ha el Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers i el Cor Vivaldi. El comitè ha seguit “un filtre d’excel·lència” per seleccionar entre les 147 formacions de 47 països que s’hi van presentar. La tria s’ha fet d’acord amb “la qualitat i la singularitat”, independentment de l’estil, perquè hi ha cors de música clàssica i tradicional, pop, jazz i contemporània. “Hi ha representats tots els continents, estils i edats”, diu Cadevall.

El simposi, organitzat per la FCEC i la Federació Internacional de Música Coral, té com a lema Els colors de la pau i combina els concerts amb les conferències, les classes magistrals i diferents trobades professionals. Per “estimular la creació musical”, l’organització ha encarregat a quinze autors la composició d’una peça especial per al simposi que s’estrenarà a L’Auditori i el Palau de la Música; entre els compositors hi ha Bernat Vivancos, Josep Ollé i Xavier Pagès. A més, setze dels cors seleccionats també estrenaran una obra. “Serà una setmana captivadora dedicada al cant coral”, assegura Baulies.

Conferències i classes magistrals

Una part important de la trobada, pensada com a “aparador de la música coral més actual i de les noves tendències”, són les conferències que es faran a L’Auditori, l’Esmuc i el Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Hi participaran quaranta personalitats internacionals, que abordaran temàtiques com ara la connexió entre el passat i el present en la creativitat coral, la formació continuada dels directors, la construcció d’un cor i els recursos extramusicals que disposen les formacions. Paral·lelament hi haurà classes magistrals a càrrec d’Elisenda Carrasco, del Cor Infantil Sant Cugat (sobre cors infantils); Helmuth Rilling (sobre el Barroc i el Romanticisme); Rollo Dilworth (sobre gòspel, folk i música africana), i Simon Halsey, director de l’Orfeó Català (sobre música del segle XX i contemporània).

Per inaugurar el simposi se celebrarà demà un concert a L’Auditori amb la participació d’una selecció de cors catalans, que interpretaran Ressons de l’Al Àndalus, un recull de cançons populars de la Catalunya Nova, València i Mallorca; La Santa Espina d’Enric Morera, i L’indòmit corser, una creació de Marc Timón, de la Cobla Sant Jordi, composta expressament per a aquesta actuació. Dimecres també hi haurà estrenes, de Bernat Vivancos i Raimon Romaní, en el concert dels cors catalans a la Sagrada Família, en què participaran més de 500 cantaires.

El Simposi Mundial de Música Coral se celebra cada tres anys des del 1987. El primer va ser a Viena, i el segon a Estocolm, Hèlsinki i Tallinn. Després es va celebrar a Vancouver, Sydney, Rotterdam, Minneapolis i St. Paul, Kyoto, Copenhaguen, Puerto Madryn i Seül. El del 2020 serà a Nova Zelanda. El simposi té un cost d’1,2 milions d’euros, sufragat pels participants i amb el suport de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. “El simposi ens ajudarà a millorar i servirà per difondre el que aporta el cant coral”, diu Cadevall.

stats