ILLES TECNOLÒGIQUES
Opinió 29/10/2016

Esclata la bombolla

i
Xavier Gil Estarellas
2 min

Les persones, almenys totes les que tenim accés a internet, gaudim d'informació quasi il·limitada, però no estam millor informats, no som més crítics. Ben al contrari, molts dels usuaris de xarxes socials, de cercadors, estan cada vegada més radicalitzats amb les seves opinions.

És el que es coneix com a 'filter bubble' (perdó per l'anglicisme). Els algoritmes dels cercadors o de les xarxes socials ens mostren allò que creuen que ens agradarà més, i el que més ens agrada és allò que ens reforça les nostres pròpies opinions. En poques paraules, ens agrada tenir raó i ens agraden més les pàgines web que ens donen la raó. Així que ens mostren exactament allò que volem sentir, sigui cert o no, sigui d'una font fidedigna o no.

En aquesta època d'hiperinformació, estam més desinformats que mai. Pocs mitjans professionals tenen els recursos per poder contrastar les notícies i molts amateurs desinformats omplen milions de planes amb informació errònia per desconeixement o per malícia.

I què hem de fer per no caure en aquesta espiral d'ignorància o, si més no, en aquest biaix? Quan cerquem informació en què no sigui important qui som, cal emprar el navegador en mode incògnit o privat; per exemple, si hem vist una notícia i volem aprofundir-hi, obrim una nova finestra privada i hi cercam; com que el cercador no sap qui som, no filtra els resultats per donar-nos la raó i és, per tant, més objectiu. Podem emprar més d'un cercador, duckduckgo.com és una molt bona opció per garantir resultats neutrals.

També podem cercar mitjans de comunicació, webs i persones de referència, per als temes que ens interessen, que siguin plurals però que, alhora, siguin seriosos i tinguin cert control sobre la qualitat del contingut.

A més, a Twitter o en xarxes semblants, procura seguir perfils diferents, que et permetin conèixer altres opinions. Si ets d'un partit polític, segueix gent d'altres partits, que xerri de temes que t’agraden però amb una opinió contrària a la teva.

En definitiva, ser crític i estar informat requereix un esforç més gran que mai.

stats