PRÒXIM ORIENT
Internacional 03/12/2012

Abbas torna a casa amb el triomf a l'ONU

El president palestí, Mahmud Abbas, torna a casa amb la victòria moral del reconeixement de l'estat palestí a l'ONU. La represàlia israeliana no es fa esperar: més colònies i finançament congelat.

Anna Gracia
3 min
ALEGRIA PER UN DIA  Milers de palestins es van reunir a Ramal·lah per celebrar el reconeixement simbòlic del seu estat a l'ONU.

RAMAL·LAHCentenars de banderes palestines onejaven a la plaça de la Muqata, seu de l'Autoritat Nacional Palestina, a Ramal·lah, a pocs metres del mausoleu de Iàsser Arafat, per donar la benvinguda al seu president. Camí de la Muqata, apareixien cartells amb les imatges d'Abbas i Arafat. Gent de totes les edats, també famílies, es van concentrar a la plaça en un ambient festiu. Un enorme globus formava els colors de la bandera palestina i repartidors ambulants de cafè, amb un cridaner barret vermell, intentaven fer el seu agost. En un cartell gegant desplegat a la façana d'un edifici, a tocar de la plaça, es podia llegir: "Atenció, aquesta és una terra ocupada il·legalment. Estat palestí 2012".

La paraula estat sobrevolava els milers de persones que s'havien aplegat per donar la benvinguda a Abu Mazen, com és conegut popularment el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. Alguns joves portaven fotos d'Abbas i molts portaven penjada del coll la quefia , el popular mocador àrab. "Ens hem convertit en un estat. Hem aconseguit una fita històrica a l'ONU", va dir Abbas a un públic entregat. "El món ha dit a una Palestina lliure i independent i no a l'ocupació i als assentaments", va subratllar. Més del 75% van votar per Palestina, "en un clar missatge que el món està amb nosaltres", va afirmar.

El president palestí va reconèixer que els últims dies havia estat sota una gran pressió perquè la seva proposta no arribés a les Nacions Unides i va voler dedicar aquesta fita a la memòria del líder Iàsser Arafat. Abbas també va fer referència a la necessària reconciliació palestina. Des de fa dies es parla d'una possible visita d'Abbas a la franja de Gaza. Seria la primera des que l'organització islamista Hamàs va passar a controlar-la, el 2007.

"Nosaltres, avui, ho celebrem pel nostre estat. Esperem que alguna cosa pugui canviar en un futur no llunyà però, com ha dit el president, els palestins necessitem estar units per fer fort aquest estat palestí", deia Said Bsharaf, de 36 anys, natural de Ramal·lah. Al seu costat, el seu fill de tres anys cridava "Abu Mazen, Abu Mazen", mentre agitava una bandera palestina. "Ell sap qui és el nostre president i per això he volgut que vingui aquí en un dia tan important com avui", deia el pare.

Aiat Dawood i Haneen Shream, dues estudiants de 18 anys, nascudes a Ramal·lah, es mostraven contentes de poder veure en directe el seu president i celebraven la situació afirmant: "Tots estem d'acord que necessitem ser lliures a la nostra terra. Volem que s'acabi l'ocupació".

Fons congelats

L'alegria d'Abu Mazen era contestada pel govern d'Israel, que en la reunió de gabinet dels diumenges aprovava rebutjar el nou estatus de Palestina a l'ONU i decidia no transferir a l'Autoritat Nacional Palestina els impostos recaptats a les zones palestines controlades per Israel, uns 92 milions d'euros. Gran part d'aquesta partida va destinada a pagar els funcionaris palestins.

El govern Netanyahu va dir que destinaria aquests diners a pagar la factura pendent que tenen els palestins amb la companyia elèctrica israeliana. Aquesta decisió pot suposar un cop dur a la ja tocada economia de Ramal·lah, tot i que fonts de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina diuen que ja s'esperaven aquesta resposta.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, també va voler deixar clar que "Israel continuarà construint a Jerusalem i a qualsevol lloc que sigui d'interès estratègic" i que "el moviment unilateral de l'Autoritat Nacional Palestina a les Nacions Unides és una clara violació dels acords signats".

Contra el consell nord-americà

Divendres, Israel havia donat llum verda a la construcció de 3.000 nous habitatges a Jerusalem Est i Cisjordània. El pla inclou la zona coneguda com a àrea E-1, la que connecta Jerusalem Est i l'assentament jueu de Maale Adumim, amb uns 40.000 habitants. Construir en aquesta zona suposarà eliminar la connexió entre els territoris palestins i Jerusalem, i trencar les aspiracions de Ramal·lah de convertir Jerusalem Est en la capital del seu estat.

Aquesta decisió va ser ràpidament criticada per l'ex primer ministre israelià Ehud Olmert, que la va considerar "una bufetada a la cara a Barack Obama". La mateixa secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va criticar la decisió. El govern israelià es desentenia del consell dels Estats Units de no ampliar les colònies en aquesta polèmica zona.

stats