REVOLTA A SÍRIA
Internacional 02/08/2012

Al-Assad arenga les tropes i desafia els països que el rebutgen

3 min
Al-Assad arenga les tropes i desafia els països que el rebutgen

BEIRUT.En un gest inèdit, el president sirià, Baixar al-Assad, va arengar ahir les seves tropes, de les quals depèn, va dir, el futur de Síria. En unes declaracions recollides per l'agència oficial de notícies siriana, el president va demanar als militars "entrega i constància" per lluitar contra els "agents infiltrats que volen desestabilitzar el país", va dir.

Les paraules d'Al-Assad van representar la tornada a l'escena pública del president sirià després de l'atemptat que a mitjans del mes passat va acabar amb la vida d'alguns dels seus col·laboradors més pròxims.

En unes declaracions per escrit, el president Al-Assad va assegurar que el combat de Síria contra els enemics "té múltiples fronts", que determinarà "el destí del nostre poble i nació" i s'hi va referir com una "batalla crucial i heroica" per insuflar moral a les tropes.

També va assegurar que els enemics de Síria "volen desestabilitzar el país, acabar amb la seguretat dels ciutadans i fulminar les nostres capacitats científiques i econòmiques" per evitar que el país "avanci cap al nivell dels països desenvolupats", va concloure.

El president sirià no va identificar qui hi ha al darrere dels "agents infiltrats" però la seva teoria -repetida una vegada i una altra- és que les grans potències occidentals i regionals fomenten la violència a Síria des de l'esclat de la revolta contra el règim el març de l'any passat.

Acusacions d'ingerència

Precisament ahir, l'agència de notícies del règim va publicar una carta enviada pel ministeri d'Afers Estrangers sirià a l'ONU en què va reiterar les acusacions que són "grups terroristes armats" amb el suport "declarat de fons i armes de l'Aràbia Saudita, Qatar i Tuquia els que cometen crims horribles contra civils innocents a Damasc i Alep". La carta citava també "les capitals que conspiren contra Síria -particularment Ankara, Doha, Riad, Washington, París, Londres i Berlín".

Baixar al-Assad va reaparèixer l'endemà que els rebels ocupessin dues importants comissaries de policia al centre d'Alep, la capital econòmica del país, mentre mantenen sota el seu control diferents districtes de la ciutat, tot i els assalts i bombardejos de les tropes governamentals a la zona des de fa gairebé dues setmanes.

Els rebels asseguren que aquestes dues comissaries eren enclavaments estratègics, ja que les tropes sirianes les feien servir per mantenir oberts diversos fronts al voltant d'aquestes instal·lacions i dividir així els esforços militars dels opositors. "Des de l'inici de la revolta, aquest criminal [un qualificatiu comú entre els rebels per referir-se a Baixar al-Assad] ha transformat les comissaries en centres militars", assegura el coronel de l'Exèrcit Sirià Lliure, Abdul Jabbar al-Okeidi, a Alep. "No hi queden policies, només vàndals i franctiradors", va dir el militar.

Les comissaries, punt clau

Els analistes mantenen que la policia siriana no s'ha vist involucrada en la repressió del règim contra els rebels però les comissaries -com a centres governamentals fortificats dins les ciutats- han esdevingut enclavaments militars de vital importància. "Ocupar una comissaria significa esborrar la presència governamental en aquesta àrea i controlar el districte", assegura Elias Hanna, un general libanès retirat expert en l'exèrcit sirià.

Ahir els observadors de les Nacions Unides van assegurar que havien detectat l'aviació siriana obrint foc a Alep, amb míssils i armament pesant, i van donar fe també que els rebels, en aquesta ciutat, tenen a les seves mans tancs i artilleria.

Per la seva banda, els grups opositors també van assegurar que ahir al vespre s'havien registrat enfrontaments en una zona cristiana al centre de Damasc.

stats