EL CONFLICTE SIRIÀ
Internacional 20/07/2012

Al-Assad reapareix per silenciar els rumors sobre la fi del règim

El blindatge informatiu del règim sirià ha generat diferents teories sobre què va passar realment dimecres. Baixar al-Assad va aparèixer ahir a la televisió estatal per silenciar els rumors d'una fugida.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president de Síria, Baixar al-Assad, ahir a Damasc durant el jurament del càrrec del nou ministre de Defensa, Fahd al-Freij, segons la informació difosa per l'agència oficial siriana Sana.

BARCELONA.Els fets que han succeït últimament a Síria estan plens d'incògnites, i els rumors i les informacions fragmentades no fan més que confondre l'abast de la lluita per Damasc, després de cinc dies de durs combats a la capital entre efectius lleials a Baixar al-Assad i l'Exèrcit Lliure de Síria. Un tuit de la corresponsal de la cadena BBC al país va aixecar dimecres la llebre. Com és que no hi ha restes d'una explosió a la seu de la Seguretat Nacional, on van morir els tres alts càrrecs del govern? Que el president sirià no aparegués fins 24 hores més tard, i sense adreçar cap missatge directe a la població, afegeix interrogants al futur del règim.

¿Baixar al-Assad porta encara les regnes del país?

Després d'hores de suspens sobre la ubicació real del president sirià, la televisió estatal va difondre ahir a la tarda unes imatges en què apareixia Baixar al-Assad en el jurament del càrrec del nou ministre de Defensa. L'escenari? El mateix que en la resta de reunions amb l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab per Síria, Kofi Annan, a Damasc. Una demostració que el president segueix al peu del canó. Però els interrogants se centren ara en el poder real que té Al-Assad després de perdre bona part dels homes de confiança en l'atemptat.

La seva família ja hauria abandonat Damasc per precaució, segons avançava ahir un membre de l'oposició a l'agència Reuters. Aquesta font va dir que un membre de les forces aèries del règim li havia assegurat que tant la mare com la dona i els tres fills haurien volat fins a Latakia, bressol dels Al-Assad. Altres fonts apuntaven que el president té previst volar-hi per atendre avui al funeral del seu cunyat i exviceministre de Defensa, Assef Xaukat. L'interrogant és si tornarà.

Qui va assassinar la cúpula d'intel·ligència del règim?

"El més plausible és que fos un atemptat instigat pel mateix cercle proper al president, d'algun clan alauita", apuntava ahir a l'ARA Víctor Pallejà. L'arabista i islamòleg sosté que, a diferència del que ha reconegut l'oposició, l'explosió a la seu de la Seguretat Nacional va ser una demostració de les lluites internes entre clans de la secta xiïta dels Al-Assad, que representen només el 10% de la població del país.

"Si realment estem parlant d'un suïcida [com ha apuntat l'agència estatal] cal tenir en compte que molt poques persones del règim arriben a tals nivells de confiança per poder envoltar la cúpula; t'han d'haver vist créixer", agregava Pallejà. Pel professor, els atacs entre clans alauites són una tradició des de fa dècades i Al-Assad estaria vivint un moment crític d'impopularitat. "N'hi ha que li estan demanant més duresa i ja comencen a preparar el terreny per a Maher, el seu germà petit i cap de la IV divisió de l'exèrcit, la més temible", afegia.

¿Va haver-hi realment un atemptat dimecres?

Lina Sinjab, corresponsal de la BBC a Síria, va assegurar a Twitter poc després de l'atemptat que no hi havia cap finestra trencada a l'edifici. El diari The Guardian se sumava a la teoria citant fonts de diversos residents a la zona que no havien sentit cap explosió. El periodista Jordi Pérez Colomé anava més enllà i citava en el seu blog Obamaworld una font de l'oposició que donava per fet que l'atemptat va ser el 22 de maig. La ràpida substitució del ministre de Defensa i la total absència de fotografies de l'atemptat donen força a aquestes teories.

Com està reaccionant Damasc als bombardejos?

Després de cinc dies d'escaramusses a tota la ciutat i bombardejos dels helicòpters del règim, els habitants de Damasc han començat a fer el mateix que els seus compatriotes a la resta de ciutats assetjades: fugir en massa. Segons explicava ahir al diari The New York Times un activista des de Damasc que es feia anomenar Omar, el govern hauria demanat als residents del barri de Tadamon i de Yarmouk, al sud de la capital, que abandonessin casa seva. "Els han amenaçat i els han donat només 24 hores per deixar casa seva o bé començaran a bombardejar", explicava un altre activista, Ali Salem, al rotatiu.

stats