SERVEIS SECRETS
Internacional 01/07/2013

Alemanya, "objectiu prioritari" de l'espionatge nord-americà

Snowden diu que cada mes es punxaven 500 milions de comunicacions

Isaac Lluch
2 min

MunicEl que les autoritats i els serveis d'intel·ligència alemanys tenen prohibit ho ha fet suposadament l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units: espiar cada dia les comunicacions de milions d'alemanys. Segons documents filtrats per l'excol·laborador de la NSA Edward Snowden que estan en poder del setmanari Der Spiegel , els serveis secrets nord-americans haurien gravat cada dia 15 milions de trucades i 10 milions de comunicacions per internet.

L'espionatge a Alemanya és molt més intens del que es creia. Cada mes s'haurien espiat 500 milions de comunicacions -trucades de telèfon, SMS, correus electrònics o xats- i fins i tot s'haurien investigat el govern alemany i la mateixa Merkel amb el vistiplau de la Casa Blanca.

Dues setmanes després de la festejada arribada del president dels EUA, Barack Obama, a Berlín, la classe política i la ciutadania alemanyes estan posant el crit al cel per haver estat un "objectiu prioritari" d'espionatge del seu soci nord-americà.

Segons Der Spiegel , la fiscalia federal alemanya investiga les proves sobre l'espionatge. Les autoritats judicials de Karlsruhe estan analitzant si la NSA ha incorregut en delictes contra el dret a la privacitat amb l'observació, control i emmagatzematge de dades personals de ciutadans. Una portaveu de la fiscalia va confirmar que s'estan avaluant totes les informacions rellevants sobre els programes d'espionatge Prism, Tempora i Boundless Informant: "Busquem una base de fets fidedigna".

Alemanya és per a la NSA "un soci de tercera classe", i això no significa res de bo per a l'esfera privada de les comunicacions digitals en aquest país. Entre els afectats no només hi ha ciutadans i empreses: també importants punts estratègics d'internet. Als documents de Snowden que té Der Spiegel hi apareix sobretot Frankfurt, la capital financera d'Alemanya, seu del Banc Central Europeu i frontissa per al trànsit de dades entre Europa, el Pròxim Orient, l'Àfrica i l'Europa de l'Est.

Els polítics alemanys s'han manifestat obertament empipats per l'espionatge. La UE també estaria en el punt de mira dels serveis secrets nord-americans, així que un dels que més bel·ligerantment va reaccionar va ser el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, que va exigir un "aclariment complet" a Washington. Schulz, membre destacat del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), va assenyalar que si el que publica Der Spiegel és cert, les relacions entre la UE i els EUA se'n ressentiran greument.

L'oposició pressiona Merkel

El candidat de l'SPD a la cancelleria a les eleccions del setembre, Peer Steinbrück, va pressionar ahir Merkel perquè doni explicacions sobre l'espionatge de la NSA. "El govern alemany ha d'aclarir això com més aviat millor. Si la notícia es confirma s'haurien sobrepassat els legítims interessos de seguretat i seria absolutament inacceptable".

Mentre Merkel calla, la ministra alemanya de Justícia, la liberal Sabin Leutheusser-Schnarrenberger, va resumir que l'actitud de la NSA és més pròpia de la Guerra Freda i "excedeix l'imaginable".

Merkel ha tingut l'ocasió d'exigir explicacions a Obama i s'ha mantingut "delatorament pàl·lida", va denunciar Süddeutsche Zeitung . Deu ser per no prendre mal en precampanya electoral?

stats