CRISI AL SAHEL
Internacional 22/01/2013

Algèria defensa l'assalt a In Amenas

Adam Nossiter
3 min
REPATRIAR ELS COSSOS Els equips de rescat algerians traslladant ahir el fèretre d'una de les víctimes del segrest.

THE NEW YORK TIMES / ALGEREl primer ministre algerià, Abdelmalek Sellal, va sortir ahir per primera vegada a la palestra per explicar els detalls de l'operació militar a la planta de gas d'In Amenas, cinc dies després del segrest per part d'un grup islamista radical i passades 48 hores des que es va donar per finalitzada l'operació d'alliberament. Durant la roda de premsa a Alger, Sallel va donar un nou balanç de víctimes de l'atac, molt per sobre del que va avançar el cap de setmana el ministeri de l'Interior: 38 treballadors morts, 37 dels quals estrangers, i 29 jihadistes, i també hi ha encara cinc estrangers desapareguts.

El primer ministre algerià també va aprofitar la compareixença per sortir en defensa de l'operació de les forces armades, criticada per alguns governs estrangers pel seu tràgic desenllaç. Sellal va espolsar-se la culpa i va assegurar que els terroristes abatuts a la planta provenien del nord de Mali. Malians, doncs, egipcis, nigerians, mauritans i tunisians integraven l'escamot que va atacar dimecres la planta gasista, situada al centre-est del país, a part de dos canadencs, segons el govern, que va aconseguir capturar en vida tres dels terroristes.

Un canadenc va liderar l'atac

"Un canadenc coordinava l'atac", va sentenciar Sellal. Una notícia que va sorprendre Ottawa, que va anunciar l'obertura d'una investigació per aclarir les declaracions. Fins ara l'encarregat de reivindicar el setge havia estat justament un algerià i exlíder d'Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI), Mokhtar Belmokthar. I l'agència mauritana ANI, que va estar en contacte amb els jihadistes durant tot el setge, va anunciar la mort del líder del batalló a In Amenas, Bencheneb Mohamed Amine, un altre algerià.

Però Alger ha reiterat que pocs, per no dir cap, dels atacants haurien tingut aquesta nacionalitat. D'acord amb la investigació del govern, els jihadistes van arribar a la planta amb nou Toyotas pintats amb el logotip de Sonatrach -el gegant petrolier noruec, que operava a la planta- des de Líbia, després d'haver-se replegat a Mali via Níger. Per aquest motiu Sellal va demanar ahir la cooperació de l'OTAN en el control fronterer.

L'operació es va planejar durant dos mesos i tenia l'objectiu, en primera instància, de segrestar un autobús ple de treballadors estrangers que anaven a l'aeroport d'In Amenas, però les forces de seguretat no van repel·lir l'assalt. Llavors, liderats per Mohamed Amine, van ser conduïts fins a la planta per un extreballador, un ciutadà nigerià. Quan van entrar a les instal·lacions van tirotejar un guàrdia algerià que franquejava la porta i que, segons el primer ministre, va tenir temps d'accionar l'alarma abans de morir.

Un cop dins van reagrupar els treballadors no algerians i van col·locar-los explosius. "Les unitats d'elit de l'exèrcit van envoltar la zona molt de pressa. Es tractava, sobretot, de salvar el màxim de vides i després de preservar el lloc. Puc afirmar avui que el segon objectiu dels terroristes era fer volar el complex, ja que disposaven de cinc míssils amb rampes d'orientació que havien dirigit cap a la fàbrica", va explicar.

"La situació era molt difícil i les forces especials, amb els tiradors d'elit al capdavant, es van comportar amb un alt sentit de professionalisme i amb gran intel·ligència", va afegir, en defensa de la gestió algeriana. Finalment, Sellal va matisar que l'assalt final, llançat el dissabte el matí, es va dur a terme perquè els terroristes havien decidit executar els últims set ostatges que mantenien captius. "Però, desgraciadament, ja havien comès un assassinat col·lectiu i havien matat els ostatges d'un tret al cap", va concloure.

stats