VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES
Internacional 04/01/2013

Arrenca el judici per la violació que ha indignat l'Índia

Gardiner Harris
3 min
PROTESTES MASSIVES  Un grup d'advocats es manifestaven ahir als tribunals de Delhi, on es jutjaven els acusats de la violació múltiple, per reclamar la sensibilització de la policia, l'administració, el sistema judicial i els metges davant la violència contra les dones.

THE NEW YORK TIMES / NOVA DELHI.El judici de cinc dels sis acusats d'haver violat i mort una jove estudiant de Nova Delhi, en un cas que ha provocat protestes a tota l'Índia, va començar ahir amb una forta expectació i peticions de condemna de mort. Els homes s'enfronten als càrrecs de violació, assassinat, destrucció de proves i intent d'assassinat del company de la noia de 23 anys, estudiant de fisioteràpia. Els acusats podrien enfrontar-se a la pena de mort, mentre que el sisè sospitós, que és menor d'edat, segueix un procediment separat. El pare de la víctima va demanar la forca per a tots els acusats.

El cas contra els cinc homes s'enviarà immediatament a un nou tribunal de justícia ràpida especialitzat en crims contra les dones que s'ha constituït arran de les protestes. El procés contrasta amb l'apatia i els anys d'endarreriments que han patit les víctimes de violació a l'Índia quan recorren a la justícia.

Tots cinc estan acusats d'haver enganyat la jove i la seva parella per fer-los pujar a l'autobús al sud de Delhi, d'haver-los colpejat i haver abusat d'ella amb una barra de ferro de manera tan brutal que la noia no va sobreviure a les ferides internes. La víctima es va aferrar a la vida durant dues setmanes, fins que va morir dissabte en un hospital de Singapur, on l'havien traslladada per rebre una atenció especial.

Violacions en grup recurrents

Les violacions en grup s'han convertit gairebé en una rutina a l'Índia, un país que segons alguns estudis té una de les taxes de violència sexual més altes del món. Les denúncies de violacions han augmentat un 25% entre el 2006 i el 2011, però és impossible saber si això indica un augment real dels delictes o simplement una major predisposició de les víctimes a denunciar-los i de la policia a acceptar-los.

Però alguna cosa en aquest crim va atreure l'atenció pública. Una de les raons podria ser l'arbitrarietat a l'hora d'escollir la víctima (la majoria de dones violades al país coneixen els seus agressors), la brutalitat de l'atac i el perfil de la jove, amb qui molts s'han identificat.

La indignació contra el crim ha agafat el govern per sorpresa i la seva agressiva resposta contra les manifestacions de rebuig al crim -amb gasos lacrimògens, canons d'aigua i pallisses per part de policies antiavalots armats amb porres- ha generat moltes crítiques. L'executiu va invocar la llei antiterrorista, que prohibeix fins i tot reunions de grups reduïts, i es va tancar una gran part de la capital al trànsit de vehicles i persones, cosa que va provocar pèrdues als negocis de la zona.

La repressió ha alimentat les crítiques que des de fa anys acusen la policia de l'Índia de protegir els poderosos. El cos, generalment poc capacitat i profundament corrupte, és vist sovint per les dones més com una amenaça que com una protecció. Per això la llei prohibeix als agents detenir dones o fins i tot traslladar-les a la comissaria per interrogar-les durant la nit.

El cas també ha obert un debat sobre el conflicte entre les aspiracions de la classe mitjana emergent a l'Índia i una cultura profundament conservadora i patriarcal que veu amb alarma els recents progressos educatius i econòmics de les dones. S'estima que 25.000 dones són assassinades cada any per familiars que no estan d'acord amb les parelles que han triat, i els telenotícies expliquen ara gairebé diàriament nous casos de violacions.

L'escriptor Kishwar Desai va dir dijous en un article d'opinió a The Indian Express que el cas demostra que "un determinat tipus d'homes estan profundament incòmodes amb les dones que s'emancipen, es formen i entren al món del treball. La violació en grup es converteix en una manera de sotmetre les dones, en conjunt, i d'establir la seva superioritat masculina".

Protestes al Nepal

Centenars de persones es van manifestar ahir a Kàtmandu, emulant les protestes a l'Índia, després que una jove de 23 anys denunciés que va ser violada per un policia a l'aeroport quan tornava al país des de l'estranger. Les protestes al Nepal es concentren per setè dia davant la residència del primer ministre, al barri de Baluwatar.

stats