ESTATS UNITS
Internacional 04/05/2015

Baltimore, la veu de la desesperança racial

Els veïns de Freddie Gray lamenten la brutalitat policial i la falta d’ajudes econòmiques a la ciutat

Núria Ferragutcasas
3 min
EL RACÓ DE FREDDIE GRAY
 Un mural recorda el lloc on va ser detingut “il·legalment” el jove Gray.

BaltimoreDarrell Wheeler passa l’estona assegut a les escales d’una casa situada a tocar d’on van de detenir Freddie Gray, el jove negre de Baltimore que va morir sota custòdia policial. El carrer presenta una imatge desoladora, amb moltes cases abandonades i tapiades. La pobresa es troba a cada cantonada i a cada racó d’aquest barri del nord-oest de la ciutat més gran de Maryland.

“Mira al voltant, això fa temps que era una olla a pressió. Es veia a venir que esclataria en un moment o altre”, explica Wheeler. Aquest jove confessa que, com molts coneguts seus, ha estat a la presó, però ara té una feina estable a la construcció. “Sé què és estar tancat en una garjola i no hi vull tornar”, diu en un to seriós, i es lamenta de la falta d’oportunitats i de feina a la zona. Un amic seu, al seu costat, assenteix amb el cap i afegeix que molts joves afroamericans tenen antecedents per delictes menors que els compliquen trobar feina.

En aquest barri -un exemple real del retrat de violència urbana als carrers de Baltimore de la sèrie The wire -, un de cada quatre joves ha estat detingut alguna vegada. “La policia no ens protegeix, aquí no hi ha seguretat”, assegura Wheeler, i recorda que els casos de brutalitat són habituals. La ciutat, segons el diari The Baltimore Sun, va pagar entre el 2011 i el 2014 més de sis milions en indemnitzacions a víctimes d’abusos policials.

Per a Wheeler, els disturbis, els saquejos i les destrosses de la setmana passada són conseqüència de la frustració i la indignació de molts dels seus conciutadans. “Només volem que ens escoltin. Volem un barri més segur i amb més oportunitats”, afirma.

A l’epicentre dels aldarulls de dilluns, entre les avingudes Nord i Pennsylvania, diversos locals comercials han quedat destruïts pel foc i les pedres dels manifestants. L’església baptista Fulton, però, va resistir els atacs. “Els joves d’avui no saben com expressar la seva ira per les injustícies que pateixen”, diu el pastor Julian Rivera.

Brutalitat policial

Rivera assegura que ser policia és “una feina difícil” i que la majoria ho fan bé, però també creu que calen canvis per aturar alguns casos de brutalitat policial i assegurar que es fa justícia amb les víctimes. “La nostra comunitat necessita més ajudes. I junts hem de treballar per millorar les coses”, afirma Rivera.

“Aquesta és la cantonada on van detenir il·legalment Freddie Gray. I on després el van torturar fins a matar-lo”, afirma Larry Holmes, representant de l’Assemblea del Poder del Poble, que dissabte va organitzar una manifestació per protestar contra la brutalitat policial. Durant el seu discurs, mig centenar de persones van demanar justícia per a Gray. “Les vides dels negres importen”, cridaven repetidament.

Holmes celebra la imputació dels sis policies que van detenir Gray, però afirma que “la lluita no s’ha acabat”. “Hem de continuar al carrer fins que siguin condemnats”, diu. Per a ell, els incidents dels últims dies són, en paraules del reverend Martin Luther King, “el llenguatge dels que no són escoltats”.

La Nicole ha sortit al carrer amb els seus dos fills, de 3 i 6 anys, que porten pancartes amb el missatge “No hi haurà pau sense justícia”. “Sóc aquí perquè no vull que els meus dos fills acabin com Freddie Gray”, diu sense perdre de vista els dos nens. Aquesta mare afroamericana explica que no té feina i que trobar-ne al barri és gairebé “impossible”. “Aquí tothom intenta buscar feina. Però no hi ha negocis, no hi ha empreses”.

La desocupació, l’abandonament escolar i la pobresa són els principals problemes d’aquest barri. Els veïns reclamen més ajudes per a les escoles i per crear centres d’ocupació. “Necessites dues feines per tirar endavant, ja que el salari mínim és molt baix. Només pots sobreviure”, es lamenten dos homes afroamericans mentre aplaudeixen els manifestants, alguns dels quals han vingut de Nova York i Washington. “Els blancs no valoren la vida dels negres. És una vergonya per al nostre país”, diu la Hanna.

La ciutat posa fi a cinc nits de toc de queda

Baltimore va posar fi ahir a cinc nits de toc de queda, decretat després dels disturbis violents per la mort del jove negre Freddie Gray sota custòdia policial. “El meu objectiu ha sigut en tot moment no mantenir el toc de queda ni un sol dia més del necessari”, va explicar l’alcaldessa d’aquesta ciutat de Maryland, Stephanie Rawlings-Blake.

La imputació divendres passat de sis policies per la mort de Gray, qualificada “d’homicidi” per la fiscal de l’estat, Marilyn Mosby, ha ajudat a calmar els ànims de la ciutat. Mosby, afroamericana com l’alcaldessa, va dir que la detenció de Gray havia sigut “il·legal”.

Unes 2.000 persones es van manifestar dissabte per celebrar la decisió de la fiscal però també per demanar la fi de la brutalitat i la impunitat policials que hi ha als Estats Units. La protesta va ser pacífica, tot i que a la nit la policia va detenir unes vint persones.

stats