Internacional 13/09/2012

Barroso aposta per una federació d'estats nació

El cap de l'executiu comunitari, José Manuel Durao Barroso, vol més integració a la UE. En un discurs ahir va carregar contra els nacionalismes i va proposar crear una federació d'estats nació.

L.f.
2 min
José Manuel Durao Barroso ahir amb Martin Schulz a Estrasburg.

BRUSSEL·LESA la mateixa hora que el president Artur Mas feia la seva valoració de la massiva manifestació de dimarts per la independència i demanava que Catalunya es dotés d'"estructures d'estat", el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, defensava al Parlament Europeu una ambiciosa proposta: convertir la Unió Europea (UE) -mitjançant, per descomptat, canvis en els tractats- en una federació d'estats nació. "La UE ha d'evolucionar. Necessitem canvis, ens hem d'apropar a una federació d'estats nació. És el que necessitem", va assegurar Durao Barroso.

El president de l'executiu comunitari, que ahir feia el seu tercer discurs sobre l'estat de la Unió, va utilitzar l'oxidada expressió "estats nació" en diferents moments del seu discurs, especialment per criticar els nacionalismes. "En aquests temps que corren d'ansietat i de turbulències seria un greu error deixar la defensa de la nació exclusivament en mans dels populistes i dels nacionalistes", va insistir Barroso. No es referia a casos com el de Catalunya, sinó a estats membres on grups polítics populistes, generalment euroescèptics, estan guanyant terreny gràcies al seu discurs nacionalista i antieuropeu.

Més integració europea

I es referia també a les actituds proteccionistes que han aflorat amb la crisi. Els problemes de l'euro han provocat que alguns governs de la UE hagin caigut en una deriva nacionalista i estiguin més preocupats pels debats domèstics que no pas compromesos amb Europa. La solució, per Barroso, és crear aquesta federació en què els estats membres es comprometin en el projecte comunitari cedint sobirania a Brussel·les i, alhora, la UE respecti la singularitat de cada país. Es tracta de fer un pas endavant definitiu en la integració europea.

El president de la CE també va carregar, sense fer menció explícita a cap soci, contra els governs insolidaris que l'endemà d'una cimera es fan enrere en els acords pactats, una pràctica molt habitual des de l'inici de la crisi. "És inacceptable presentar les cimeres com un combat de boxa. Reclamar la victòria o el KO sobre un rival genera problemes de credibilitat i falta de confiança", va advertir.

El cap de l'executiu comunitari va apel·lar a la solidaritat entre els estats membres, sobretot "els més forts", perquè "tots estem en el mateix vaixell enmig de la tempesta". José Manuel Durao Barroso va tenir paraules d'ànim per als socis més afectats per la crisi, tot i defensar la necessitat d'apostar per l'austeritat i les reformes. "La Comissió Europea és conscient que als estats membres on s'apliquen les reformes més dures les condicions i els ajustos són difícils, però només amb aquestes reformes podrem superar la crisi".

De fet, Barroso va demanar als socis que estan sota la pressió dels mercats, com Espanya i Itàlia, que segueixin endavant amb els ajustos i les reformes. Els grups d'esquerra de l'Eurocambra li van retreure que no plantegés cap mesura per generar creixement i ocupació.

stats