Internacional 04/06/2012

Beirut envia l'exèrcit al port contagiat pel conflicte sirià

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un carro blindat de l'exèrcit libanès a Trípoli.

BARCELONA.L'espiral de violència siriana ha contagiat definitivament el polvorí del Líban i, després d'una primera onada d'incidents a finals de maig, la mort d'almenys 15 persones aquest cap de setmana a la ciutat portuària de Trípoli, al nord del Líban, ha mobilitzat Beirut. El primer ministre libanès, Najib Mijati, va ordenar ahir el desplegament de tropes de l'exèrcit a la localitat, a la frontera amb Síria i escenari les últimes setmanes d'enfrontaments entre sunnites, que donen suport a la revolta siriana, i xiïtes de la secta alauita, fidel a Al-Assad.

"L'exèrcit libanès i les forces de seguretat internes han de prendre totes les mesures necessàries per aconseguir aturar els enfrontaments a la ciutat de Trípoli, sense discriminar ningú", va apuntar ahir en un comunicat l'executiu de Mikati després que carros blindats comencessin a patrullar per alguns districtes de la ciutat i a poc a poc retornés la calma, segons va informar l'agència Reuters.

Els militars, en el punt de mira

Justament l'exèrcit ha sigut el centre de les últimes crítiques, quan el 20 de maig va ser acusat d'assassinar un xeic sunnita i el seu escorta durant un control de carretera. Fins ara, els militars havien sigut l'única institució que s'havia mantingut per sobre de les diferències sectàries i que mantenia unit un país amb 35 minories al cor del Pròxim Orient. Durant els enfrontaments de dissabte, la majoria de ferits van ser forces de seguretat, segons l'agència estatal de notícies libanesa.

Alerta per una "guerra total"

D'ençà que el conflicte va esclatar a Síria, tant la comunitat internacional com els mateixos governants libanesos han alertat del risc de contagi del conflicte. De fet, l'enviat especial de les Nacions Unides i la Lliga Àrab per Síria, Kofi Annan, ha alertat del risc d'una "guerra total" si la violència sectària travessava fronteres i s'expandia a un Líban ocupat per Damasc durant trenta anys, fins al 2005.

stats