UNIÓ EUROPEA
Internacional 10/08/2017

La crisi dels ous contaminats comença a tenir un abast polític

Bèlgica acusa Holanda de saber dels ous contaminats des de l'any passat i no haver-ho notificat

Esther Herrera
2 min
Ous en una granja belga.

Brussel·lesLa crisi dels ous contaminats està començant a tenir un abast polític. Bèlgica va acusar ahir Holanda de tenir constància de la presència del pesticida des del novembre del 2016 i de no haver-ho notificat.

El ministre d’Agricultura belga, Denis Ducarme, va apuntar directament a Holanda de ser la causant que s’hagi estès el problema dels ous contaminats amb el pesticida fipronil a set països europeus. Ducarme ho va assegurar així en una compareixença extraordinària ahir al Parlament Federal, per donar explicacions per la gestió del govern en l’escàndol. El titular d’Agricultura va explicar que té constància, segons fonts no oficials, d’un informe escrit per l’agència de seguretat alimentària holandesa en què es notificava al ministre de “la presència de fipronil en els ous holandesos des de finals de novembre del 2016”. Ducarme va afegir que el seu homòleg holandès, Martijn van Dam, no va notificar oficialment aquest descobriment. “Quan un país com els Països Baixos, un dels exportadors més importants d’ous, no transmet aquesta informació és un veritable problema”, va afegir Ducarme.

Aquesta acusació es produeix quan tots els dits apunten a Bèlgica, ja que les primeres informacions asseguren que va ser aquest país qui no va notificar prou aviat els seus socis europeus de l’existència d’ous contaminats amb aquest pesticida. El govern belga va començar a tenir-ne constància al juny, però no en va informar la Comissió Europea fins al 20 de juliol, a causa de diversos retards administratius i tècnics per dirimir quin era l’abast de la contaminació a tot l’estat.

Per la seva banda, la Comissió Europea no descarta obrir procediments d’infracció a qualsevol país que no hagi notificat amb suficient antelació la presència d’ous contaminats, tot i que resta a l’espera de les investigacions que es produeixin als països afectats.

L’insecticida fipronil és una substància prohibida a la UE en l’àmbit de la ramaderia i l’agricultura. No obstant això, la seva comercialització és legal per eliminar les paparres i puces de gats i gossos, així com la presència de tèrmits en la fusta. Amb tot, el partit dels Verds belgues, Ecolo, assegura tenir constància de l’ús de fipronil en granges des del maig del 2016, ja que és un insecticida molt potent i barat per acabar amb qualsevol plaga.

stats