ELECCIONS GENERALS A ITÀLIA
Internacional 15/07/2012

Berlusconi confirma que torna "per salvar el partit"

L'ex primer ministre italià Silvio Berlusconi ha trastocat l'escenari polític i econòmic del país. Després que ahir confirmés que es presentarà als comicis del 2013, tots els ulls esperen la reacció dels mercats.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Berlusconi vol tornar a ser primer ministre malgrat tenir processos judicials pendents.

BARCELONAEl Cavaliere torna. I ho fa per "salvar el seu partit". Així ho va dir el popular periodista italià Bruno Vespa, amic de Berlusconi, que ahir va confirmar els rumors que fa temps apuntaven que es presentaria a les eleccions del 2013 per repetir com a primer ministre.

El grup de diaris italians Quotidiano Nazionale publicava ahir un article de Vespa, una de les cares més conegudes de la RAI, la corporació pública de televisió, en el qual explica una conversa amb el seu amic.

El periodista hi il·lustra com Berlusconi va agafar un full blanc i va dibuixar una línia de baix a dalt. Al capdamunt hi va escriure un 38. "El percentatge que vam rebre a les eleccions del 2008", va dir. El Cavaliere va traçar una segona línia en la direcció contrària i a sota hi va posar un 8. "Si a les pròximes eleccions baixem d'una manera absurda al 8% dels vots, quin sentit hauran tingut 18 anys de compromís polític?", es va preguntar el president del Poble de la Llibertat (PdL), la formació amb més representació al Parlament italià i que va governar el país fins que al novembre va haver de cedir el poder al tecnòcrata Mario Monti.

Aquests sondejos que consulta el Cavaliere eleven la intenció de vot al seu partit fins a un 30% si ell encapçala la llista i s'envolta d'un equip jove, en el qual tot apunta que hi entraria Angelino Alfano, secretari general del partit i exministre de Justícia. El PdL necessita Berlusconi per tirar endavant, però una enquesta publicada aquesta setmana pel diari d'esquerres La Repubblica preveia que, amb el Cavaliere o sense, el centredreta patiria una derrota l'any que ve. El sondeig augura una victòria de l'aliança de centreesquerra liderada pel Partit Democràtic, que s'emportaria el 42% dels vots.

Els objectius que ha plantejat Berlusconi per al seu futur polític més immediat, segons Vespa, són els comptes que li van quedar pendents com a primer ministre. Destaquen la reforma de la llei electoral i la de la figura del cap de l'executiu, amb el desig de convertir Itàlia en una república semipresidencialista a l'estil francès. Berlusconi també vol aconseguir un pacte amb el centreesquerra per aprovar l'elecció directa del cap d'estat.

Entre els seus plans també hi hauria un canvi de nom del partit, que podria recuperar la marca original de la formació: l'exitosa Força Itàlia, i també incloure una dona en primer pla del partit.

Bruno Vespa detalla en el seu article que el Cavaliere, que ha perdut alguns quilos gràcies a una dieta que segueix estrictament, té la intenció de tornar a l'escena pública a l'octubre, assistint a nombrosos actes públics i a la televisió, un espai que coneix a la perfecció com a propietari del principal grup audiovisual privat italià, Mediaset.

Els mercats, en alerta

Divendres l'agència de qualificació Moody's va subratllar la importància de les eleccions del 2013 per als mercats, va abaixar dos punts la nota del deute italià i va afegir que la incertesa en el clima polític del país se sumava a la resta d'amenaces econòmiques a què s'enfronta.

Segons la versió de Vespa, de moment l'ex primer ministre no ha aprofitat la situació del deute nacional per atacar l'executiu de Monti, però sí que va definir el moment actual dels mercats com un "resultat de l'especulació".

"Nosaltres patim una campanya molt violenta amb la prima de risc i jo sempre he sabut que això és resultat de l'especulació i no té res a veure amb els fonaments d'un país", va afirmar l'ex primer ministre, que amb processos judicials pendents espera renovar el càrrec que va perdre, precisament, per la pressió dels mercats.

stats