TORNA EL CAVALIERE
Internacional 09/12/2012

Berlusconi s'hi repensa, tira pel dret i tornarà a ser candidat

Silvio Berlusconi va afegir ahir un nou episodi en el seu pelegrinatge polític anunciant una candidatura que a finals d'octubre ell mateix havia descartat. El Cavaliere diu que es presenta "per guanyar".

Santi Mayor Farguell
3 min
Berlusconi s'hi repensa, tira pel dret i tornarà a ser candidat

ROMAEn un dissabte molt fred, a la sortida d'un dinar amb la plantilla del seu equip de futbol, a Milà, el quatre vegades primer ministre d'Itàlia, Silvio Berlusconi, va anunciar ahir que es presentarà als comicis electorals que s'han de celebrar al març o a l'abril.

Ni la condemna a quatre anys de presó per frau fiscal, ni les dues causes judicials obertes -una per presumpta incitació a la prostitució infantil, l'altra per abús de poder-, ni la seva pròpia paraula (a finals d'octubre va descartar presentar-se), ni tampoc que fa poc més d'un any es veiés obligat a abandonar el govern, han estat prou motius perquè Silvio Berlusconi cedís el protagonisme a Angelino Alfano, secretari general del partit Poble de la Llibertat (PdL), i fins ahir principal candidat a presentar-se als comicis.

Segons Berlusconi, "cal temps per saber-se imposar com a líder" i els sondejos mostraven un PdL "en un nivell insuficient per guanyar a l'esquerra". Desacreditat Alfano, i de retruc potser també el PdL, Berlusconi ara recorre al personalisme per justificar la seva decisió. "Ens feia falta un líder com el Berlusconi del 1994, però no hi era. I no perquè no l'haguem buscat", va explicar. Ara bé, el Cavaliere va anar més enllà i va apel·lar al seu sentit de la "responsabilitat" i a un "desesperat interès per la cosa pública" per postular-se com a candidat.

Els dies precedents el mateix Berlusconi havia posat en marxa la maquinària política que havia insinuat arran de la condemna per frau fiscal de l'octubre. Retirant el suport a la coalició de govern liderada per Mario Monti, el Cavaliere havia fet disparar les alarmes i fins i tot una certa incredulitat dels que pensaven que no era possible que finalment passés el que ahir, sortint de la ciutat esportiva de l'AC Milan, Berlusconi finalment va oficialitzar.

Precisament, arran de la retirada de suport del PdL a Monti divendres en no aprovar mesures econòmiques proposades per l'executiu tecnòcrata, el primer ministre va anunciar ahir que dimitirà després d'aprovar la llei de pressupostos perquè no considera possible completar el seu mandat "després de la categòrica retirada de confiança en el govern i la seva línia d'acció. Tot i que la cambra va acabar tirant endavant les mesures sense el suport del PdL, la situació va constatar la retirada de suport de la formació conservadora a l'executiu, que aviat comprovarà si les forces polítiques aproven els pressupostos generals. El president Giorgio Napolitano va alertar de la crisi tant a Itàlia com a Europa que suposaria si la cambra girés l'esquena als pressupostos del premier .

Decisió inesperada

La decisió de Monti va arribar després d'hores de reunió amb Napolitano, que havia fet consultes informals amb els principals partits. Amb les reunions es volia concordar un full de ruta per acabar la legislatura sense caure en el caos i amb un petit avançament de les eleccions al 10 de març del 2013, ja que el mandat s'acabava a l'abril. Tot i això, ningú preveia l'anunci de Monti, que moments abans s'havia posicionat en relació amb el panorama polític que es perfila amb el retorn de Berlusconi. Sense fugir de l'ortodòxia dels discursos per calmar mercats, Monti va dir: "És absolutament necessari evitar que el país torni a la situació precedent, quan abans de l'actual govern hi havia el risc que Itàlia fos el detonador que fes saltar l'eurozona". Berlusconi considera que el seu retorn és necessari precisament perquè entén que amb Monti tots els indicadors econòmics han empitjorat. Monti va advertir de la necessitat d'atendre la complexitat dels problemes i de no amagar-los a l'electorat, i va criticar els populismes que "presenten promeses il·lusòries".

stats