Internacional 08/09/2012

"Bin Laden és mort i General Motors és viva"

El president Barack Obama i els seus aliats reivindiquen la seva política exterior. A Charlotte, els demòcrates van presumir d'haver finalitzat la guerra de l'Iraq i d'haver eliminat l'enemic número 1, Bin Laden.

N.f.
2 min
Sense la pompa i la pluja de globus dels republicans, els demòcrates van tancar la convenció amb confeti.

Contundent, clar, directe. El vicepresident Joe Biden va proporcionar dijous a la nit, gràcies a la seva eloqüència, a estones polèmica, un eslògan rotund per a la reelecció de Barack Obama. "Bin Laden és mort, General Motors és viva", va dir Biden, provocant una estrident ovació del públic reunit a Charlotte. La frase, que segurament serà explotada per fer samarretes i adhesius electorals, va resumir el missatge sobre política exterior dels demòcrates i va donar crèdit al president per rescatar les automobilístiques del país.

Durant el seu primer mandat, Obama ha retirat totes les tropes de l'Iraq, ha establert un final per a la guerra de l'Afganistan i ha aconseguit debilitar Al-Qaida amb l'assassinat del seu líder, Ossama bin Laden. Alhora, ha redirigit l'atenció de la seva presidència cap a l'economia del país. "Després d'una dècada de guerres, és hora d'aixecar el nostre país", va dir en el seu discurs i va prometre que els diners estalviats amb la fi dels conflictes s'utilitzaran per reduir el deute públic i invertir en educació.

Tant el vicepresident Joe Biden com el senador John Kerry -que sona com un dels futurs candidats a substituir Hillary Clinton a la secretaria d'Estat- van lloar el coratge del president i van defensar les seves decisions en matèria de política exterior. "Preguntin a Osama bin Laden si està millor ara que fa quatre anys", va llançar Kerry en resposta a les crítiques dels republicans que asseguren que la vida dels nord-americans no ha millorat sota el govern de Barack Obama. El senador de Massachusetts també va atacar amb força la inexperiència en política exterior del ticket republicà i va advertir que el país necessita un president "excepcional" com Obama.

Per la seva banda, el president també va criticar el seu rival perquè considera Rússia l'enemic número 1 dels EUA i el va acusar d'estar atrapat en l'era de la Guerra Freda. Obama va afirmar que tant Mitt Romney com Paul Ryan són uns "novells de la política exterior" i va posar d'exemple la relliscada diplomàtica de Romney durant la seva visita a Londres al juliol, quan va qüestionar que la ciutat estigués preparada per acollir els Jocs Olímpics.

En el seu discurs al Time Warner Arena, però, el president va passar de llarg sobre les decepcions del seu govern en política exterior, com les negociacions de pau fallides al Pròxim Orient, la passivitat en el conflicte de Síria i la promesa que mai ha arribat a complir de tancar la presó de Guantánamo i posar fi a les polèmiques tortures practicades pels interrogadors de la CIA. A fora, mentre esperava un taxi per tornar a casa, un jove empresari de Miami, Florida, es lamentava d'una política exterior "no gaire diferent a la del president George W. Bush" i del doble tracte del president, que va decidir intervenir militarment a Líbia però no a Síria.

stats