POLÍTICS DAVANT LA JUSTÍCIA
Internacional 03/08/2012

El Brasil jutja els escàndols de corrupció del govern de Lula

Brasil jutja el conegut com a escàndol de les mesades que esquitxa l'expresident Lula. S'acusa 38 persones d'haver desviat diners públics per pagar el suport d'aliats al Congrés.

Joaquim Piera
3 min
L'actual presidenta del Brasil, Dilma Roussef, i el seu antecessor, Lula da Silva -que es recupera d'un càncer-, en una imatge de principis d'any.

SAO PAULOEl Tribunal Suprem Federal (STF) del Brasil ha iniciat el que la premsa brasilera considera "el judici més gran de la història del país". El màxim òrgan de la judicatura determinarà les pròximes setmanes, en un macroprocés amb un sumari que ocupa més de 50.000 pàgines, si són culpables un grup de 38 persones que estan acusades d'haver participat una xarxa que va desviar 56 milions d'euros de l'erari públic per comprar el suport d'una part del Congrés, entre el 2003 i el 2005, en el primer mandat del president Luis Inácio Lula da Silva.

El 2005 la denúncia de l'afer, conegut com l'escàndol de les mesades ( escândalo do mensalão en brasiler) va a estar a punt de derivar en el segon impeachment presidencial de la història del Brasil -després del de Fernando Collor de Mello el 1992- i va acabar amb la "virginitat" del Partit dels Treballadors (PT), fins llavors amb una imatge immaculada i al marge de qualsevol gran escàndol de corrupció.

Tot i els intents desesperats de l'oposició per implicar-lo en l'escàndol, l'expresident Lula no serà jutjat, perquè mai no s'ha demostrat que tingués coneixement d'aquesta xarxa que dirigia el seu cercle més íntim de col·laboradors: José Dirceu, el seu company de batalles polítiques i que exercia de número 2 del seu govern des del ministeri de la Casa Civil; el llavors president del PT, José Genuino; el tresorer de la formació, Delúbio Soares, i Duda Mendonça, el publicitari que li va dirigir la campanya electoral que el va portar al poder el 2002.

Dels 38 processats, a part del nucli dur del PT els primers anys del 2000, i dos ministres del primer govern de Lula, hi ha alts càrrecs dels quatre partits, a part del mateix Partit dels Treballadors, beneficiaris d'aquests suborns: el Partit Progressista (PP), el Partit del Moviment Democràtic (PMDB), el Partit Laborista (PTB) i el Partit de la República (PR).

El lulisme ho nega

El lulisme sempre ha negat l'existència de les mesades i ha mantingut que és una conspiració alimentada pel principal partit de l'oposició, el Partit de la Social Democràcia Brasilera (PSDB), i pels sectors més retrògrads del país que mai no van acceptar que un exobrer, sindicalista, pobre i sense formació superior hagués arribat a la presidència de la República.

La Procuradoria General, en canvi, té una visió radicalment diferent. El seu màxim responsable, Roberto Gurgel, ha qualificat el cas del "més atrevit i escandalós esquema de corrupció i desviament de diner públic descobert al Brasil".

Per la fiscalia, hi havia xarxa que tenia el publicitari Marcos Valério com el braç executor, que desviava fons públics provinents de campanyes publicitàries licitades i que posteriorment els blanquejava amb la col·laboració de dos bancs: BMG i Banco Rural.

S'apunta també que es van subornar 18 diputats entre el 2003 i el 2005, i que el grup va cometre fins a set delictes: associació de malfactors, blanqueig de diners, gestió fraudulenta, evasió de divises, malversació de cabals públics i corrupció activa i passiva.

S'espera que a mitjans de setembre hi haurà una sentència, just abans de les eleccions municipals que s'han de fer a l'octubre, en què el Partit dels Treballadors aspira a mantenir posicions. A diferència de Lula, l'actual presidenta, Dilma Rousseff, lluny de mirar cap a una altra banda en els casos de corrupció, s'ha dedicat a fer una neteja profunda dels ministres corruptes, n'hi ha que vénen de l'etapa anterior.

stats