Internacional 30/08/2016

França demana aturar les negociacions sobre el TTIP

La UE encara veu possible aprovar l’acord comercial amb els EUA. Merkel contradiu els dubtes del seu vicepresident, que el dóna per fallit, i Washington també assegura que les converses van bé

Ara
3 min
L’acord persegueix, a més d’objectius econòmics, d’altres de polítics. L’aliança EUA-UE és un missatge de força cap a la Xina.

BarcelonaEl ministre francès de comerç, Mathias Fekl, ha vingut aquest dimarts a afegir més llenya al foc de la polèmica sobre el tractat de lliure comerç entre Europa i els Estats Units, el TTIP, i ha demanat que s'aturin les converses per poder arrencar de nou. "A finals de setembre quan els ministres de comerç ens reunim a Bratislava, demanaré en nom de França que s'aturin les negociacions del TTIP", ha dit Fekl, tot i que ha dit que seria per poder "reiniciar-les sobre una base millor".

Quan es va començar a negociar l’acord de lliure comerç entre Europa i els Estats Units (EUA) el 2013, es va plantejar que s’assolís abans de la fi del mandat de Barack Obama, el gener del 2017. Tres anys després, amb les eleccions nord-americanes a la vista i el vot a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el TTIP encara és lluny d’obtenir l’aprovat. Aquest escenari ha afavorit l’escepticisme d’alguns dels estats membres, que comencen a dubtar dels fruits de les negociacions. Diumenge va ser el vicecanceller alemany, Sigmar Gabriel, qui va assegurar que les converses entre totes dues parts han fracassat 'de facto'.

Per calmar el nerviosisme, la Comissió Europea va respondre ahir dilluns a les declaracions del titular d’Economia alemany i va defensar que està preparada per tancar a finals d’any les negociacions de l’acord. El portaveu de la CE, Margaritis Schinas, va repetir que l’executiu comunitari compta amb el mandat unànime dels 28 membres de la unió i que aquest consens es va ratificar en l’últim Consell Europeu. En aquest sentit, Brussel·les creu que les converses simplement necessiten més temps.

Aquest dimarts ha estat el torn de Washington per sortir a defensar el procès. Un portaveu del departament de comerç del govern nord-americà ha declarat al diari alemany 'Der Spiegel' que les converses van per bon camí i, de fet, "estan fent progressos".

El portaveu comunitari va afirmar que el tractat està en un moment “crucial”, ja que hi ha principis d’acord sobre la taula en gairebé tots els temes que tocarà el TTIP. Pel que fa al Brexit, Brussel·les encara no entra a valorar les conseqüències que aquesta decisió podria tenir en el tractat. Així doncs, Schinas va reiterar que la CE està negociant en nom dels 28 estats membres, incloent-hi el Regne Unit.

Les polèmiques declaracions de Sigmar Gabriel també van provocar que la cancellera alemanya, Angela Merkel, es veiés obligada a reforçar públicament el seu suport al TTIP. El portaveu del govern, Steffen Seibert, va afirmar que l’acord encara es veu possible i que les converses no es donen per tancades. L’executiu reconeix que les dues parts tenen posicions diferents en temes com la protecció del medi ambient o els drets dels consumidors, però va assegurar que això no implicarà una rebaixa dels estàndards europeus ni alemanys.

Aquest argument també és un dels mantres de la CE, que novament va defensar ahir que, en el cas que s’aprovi el tractat, no posarà en risc els estàndards europeus en matèria social, sanitària, de diversitat cultural o de protecció de dades.

Divisió interna

La resposta de Merkel va arribar després de les pressions de les associacions industrials del país. El president de BDI, la més important, va considerar “sorprenents” les crítiques del vicecanceller i representats d’altres organitzacions van destacar les divisions internes del govern de coalició alemany, amb posicions dividides entre els democristians de Merkel i els socialdemòcrates de Gabriel.

En la seva crítica, el vicecanceller va subratllar que els europeus no han volgut doblegar-se a les demandes dels EUA i que les 14 rondes de negociacions que s’han produït fins ara no han tingut fruits, encara que no es reconegui públicament.

L’última ronda de negociacions sobre el tractat es va produir a mitjans de juliol a Brussel·les. D’aquesta manera, la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, i el representant de Comerç nord-americà, Michael Froman, continuen els contactes, mentre que els ministres de comerç comunitaris faran balanç de la situació a la reunió informal prevista per al pròxim 22 de setembre a Bratislava.

Les converses sobre el TTIP han despertat crítiques pel secretisme de totes dues parts, malgrat que diverses filtracions han ajudat a definir algunes de les línies principals del seu contingut. Entre altres coses, l’acord pretén eliminar els aranzels en el comerç entre els dos blocs, a més de canviar regulacions perquè els productes es puguin vendre sense haver de modificar-los.

stats