UNIÓ EUROPEA
Internacional 19/07/2012

Brussel·les exigeix a Romania més democràcia

El gir autoritari que ha fet el govern de Romania preocupa a Brussel·les. La Comissió Europea reclama al govern del país que prengui mesures per garantir la democràcia i la independència de la justícia.

Laia Forès
3 min
SUPERVISIÓ POLÍTICA
 El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, adverteix que vigilarà de prop Romania.

BRUSSEL·LESEl primer ministre de Romania, Victor Ponta, s'ha carregat en poques setmanes els avenços que ha fet el país en els últims cinc anys, des de la seva entrada a la Unió Europea, pel que fa a la independència del poder judicial i al respecte a l'estat de dret, dos dels pilars fonamentals de qualsevol democràcia. És la lectura que fa l'informe que va fer públic ahir la Comissió Europea sobre els progressos del país des de la seva adhesió al club europeu. "L'actual controvèrsia suposa una amenaça important en els progressos aconseguits", adverteix el document europeu.

L'informe fa referència a les últimes decisions que ha pres el govern, com ara la destitució mitjançant un decret del president del país, Traian Basescu, o la rebaixa de poder del Tribunal Constitucional, que deixa les mans lliures a l'executiu del socialista Victor Ponta per fer i desfer lleis. El govern romanès també ha decapitat institucions democràtiques com el Defensor del Poble, una figura clau a Romania en la lluita contra la corrupció, un dels principals problemes polítics del país.

Brussel·les fa dies que intenta frenar la deriva antidemocràtica de Ponta, fins al punt d'amenaçar Romania de recórrer al temut article 7, que permet retirar el dret de vot d'un estat membre en el si del Consell Europeu. Ahir, però, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va optar per rebaixar el to i es va limitar a demanar al primer ministre que compleixi el seu compromís de fer marxa enrere. "Els compromisos han de ser respectats i aplicats. Seguirem de ben a prop la situació", va dir. En els últims dies els contactes entre Brussel·les i Bucarest s'han multiplicat i sembla que Ponta ha aconseguit guanyar temps amb la promesa de fer cas de les exigències de la Comissió Europea.

En canvi, el to de l'informe sobre els progressos del país era molt més contundent. Brussel·les exigeix al govern romanès que prengui mesures "urgents" per garantir el respecte de l'estat de dret i de la independència del poder judicial. El document afirma que els progressos de Romania no són ni "sostenibles" ni "irreversibles", cosa que suposa una esquerda per a la democràcia. "La Comissió Europea considera que els últims passos que ha fet el govern de Romania plantegen importants preocupacions sobre el respecte als principis fonamentals de la democràcia", apunta l'informe.

En una declaració que va fer ahir coincidint amb la presentació de l'informe, Barroso es va queixar de la pressió política que exerceix el govern del país sobre el poder judicial. "Els polítics no poden intimidar els jutges quan no els agrada les decisions que prenen", va advertir. De fet, l'informe de progrés apunta que els objectius en matèria judicial i en la lluita contra la corrupció que es van fixar fa cinc anys no s'han assolit. La corrupció en el món polític continua estant a l'ordre del dia i la Comissió Europea es queixa de les poques mesures que s'han posat en marxa per posar-hi remei.

Bulgària va en la bona direcció

Brussel·les també va presentar ahir l'informe dels progressos que ha fet Bulgària. El document és més amable que el de Romania i assenyala que el país ha fet "avenços importants" en matèria judicial i policial. Tanmateix, Brussel·les adverteix que calen més esforços per part de les autoritats del país pel que fa a la lluita contra la corrupció i contra el crim organitzat, i demana que acceleri les reformes previstes.

Tant Bulgària com Romania esperen encara llum verda per part dels Vint-i-set per entrar a l'espai Schengen, que suposa la supressió de controls fronterers. La Comissió Europea havia donat l'any passat la seva recomanació perquè els dos socis entressin a formar part de l'espai comú de seguretat, però Holanda va vetar-ne l'entrada perquè considera que Bucarest i Sofia no estan preparades per assumir el control de les fronteres eficaçment. Amb els dos informes de progrés presentats ahir per Brussel·les, Bulgària, i especialment Romania, fan un pas enrere en el seu objectiu de ser acceptats a l'espai Schengen.

stats