En breu
Internacional 11/10/2012

Brussel·les pressiona Espanya perquè reconegui Kosovo

2 min
Brussel·les pressiona Espanya perquè reconegui Kosovo

Kosovo, futur candidat?

La Comissió Europea té molt clar que Kosovo, ex província sèrbia que va declarar la seva independència el 2008, necessita un impuls internacional per consolidar la seva sobirania. En el seu informe sobre l'ampliació de la Unió Europea (UE) presentat ahir, Brussel·les proposa obrir negociacions amb Kosovo per signar un acord d'Associació i Estabilització, el pas previ per convertir-se oficialment en candidat a formar part del club europeu. Amb la proposta, la Comissió Europea deixa clar el seu reconeixement del país i pressiona els socis que, com Espanya, encara es neguen a reconèixer la independència de Kosovo. Tot i que l'informe no entra en la polèmica, suposa un desafiament per al govern de Mariano Rajoy, que segueix el mateix camí que el de Rodríguez Zapatero. L'anterior executiu socialista també es va negar a acceptar la sobirania de l'antiga província Sèrbia.

Vint-i-dos països a favor de Kosovo

Dels vint-i-set socis de la UE, només cinc -Espanya, Romania, Grècia, Xipre i Eslovàquia- es neguen a reconèixer Kosovo com a estat sobirà. Espanya nega que sigui per raons polítiques internes i atribueix la seva negativa a la il·legalitat de la independència de Kosovo, malgrat que la majoria d'estats del món, com els Estats Units, han reconegut el nou país. Les Nacions Unides també van considerar que la declaració d'independència kosovar no violava la legalitat internacional. Malgrat la recomanació de la Comissió, Kosovo no podrà negociar amb la UE fins que tots els estats membres no hi donin el seu vistiplau.

Advertència a Sèrbia

Brussel·les també va publicar ahir l'informe sobre la candidatura d'adhesió de Sèrbia, a qui recomanen que millori de manera "substancial" les seves relacions amb Kosovo, i que respecti "la integritat territorial" de l'antiga província per tal d'aconseguir una "total normalització". El primer ministre serbi, Ivica Dacic, va contestar ràpidament a la Comissió que la candidatura d'adhesió del seu país no pot dependre del reconeixement dels seus veïns i que no volen noves condicions.

stats