Internacional 20/07/2015

Brussel·les acull avui una reunió clau per pactar el repartiment de 40.000 demandants d'asil

Espanya, un dels països amb més reserves cap al sistema de quotes, avança que no superarà la xifra d'immigrants que la Comissió Europea li va proposar acollir

Europa Press
3 min
Un 'carabinieri', dona instruccions a uns immigrants arribats a Lampedusa. ALBERTO PIZZOLI / AFP

Brussel·lesEls ministres d'Interior de la Unió Europea celebren aquest dilluns una reunió extraordinària a Brussel·les amb l'objectiu de tancar l'acord per a la reubicació de 40.000 demandants d'asil de Síria i Eritrea arribats a Grècia i Itàlia, després d'un primer intent frustrat a principis de mes, quan ni Àustria ni Espanya van oferir una xifra dels immigrants que estan disposats a acollir.

La presidència luxemburguesa de la Unió Europea ha tractat aquest assumpte de manera bilateral amb els Estats membres i ha evitat revelar fins ara els compromisos individuals, si bé, segons fonts europees, Espanya és l'únic país del bloc comunitari que no ha comunicat una xifra, pel què s'espera que el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ho faci en la reunió d'aquest dilluns.

Espanya rebutja el sistema proposat per la Comissió Europea per tractar de donar resposta de manera urgent a la pressió migratòria a la Mediterrània i ho fa perquè considera que la clau de repartiment no té prou en compte l'alt atur a Espanya ni el nombre d'immigrants que ja acull al seu territori. El govern espanyol també ha advertit en diverses ocasions del risc d'"efecte crida" que, al seu parer, aprofitaran les xarxes de tràfic de persones per enviar a més immigrants a creuar de manera clandestina al Mediterrani si s'aplica aquest programa.

Fernàndez Díaz està "en radical desacord" amb el sistema de quotes

De fet, el ministre espanyol de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha avançat abans de la reunió que Espanya no superarà la quota de 4.288 demandants d'asil que li va proposar acollir la Comissió Europea (CE). Fernández Díaz va refusat concretar la xifra que ha ofert Espanya per "respecte" als seus homòlegs europeus, als quals encara ha d'informar aquesta tarda al consell de ministres europeus de l'Interior, però a la pregunta de si aquesta quantitat serà la mateixa que va proposar Brussel·les ha respòs: "Per descomptat, no seran més".

El ministre ha explicat que està "en radical desacord" amb la mesura, ja que creu que no és una bona solució al problema que es viu a la Mediterrània. "He presentat les xifres perquè Espanya és solidària i responsable i no bloquejarà la possibilitat que hi hagi un acord, tot i que creiem que és un mal acord", ha afegit.

No s'aconseguirà sumar els 40.000 demandants d'asil

França i Alemanya ja han dit públicament que accepten el repartiment que els va assignar la Comissió Europea en la seva proposta d'un sistema de quotes per països, i fins i tot Berlín ha ofert augmentar la seva capacitat. De l'altre costat, el govern d'Hongria, que es va queixar de la pressió migratòria que pateix i va suspendre el programa europeu d'acollida per això, ha comunicat que està disposada a reubicar "zero" demandants d'asil, segons fonts consultades.

Un alt funcionari europeu advertia divendres que amb les quotes acceptades fins ara pels Estats membres no s'ha aconseguit sumar els 40.000 demandants d'asil que van pactar reubicar els líders de la Unió Europea en una cimera a l'abril. Llavors també van acordar que es reallotjaria en territori comunitari a un total de 20.000 refugiats que segueixen instal·lats en països extracomunitaris, un objectiu que sí es veuria complert amb els compromisos actuals.

En la seva reunió d'aquest dilluns, els ministres hauran de negociar els últims serrells per intentar desbloquejar el programa de reubicació i posar-lo en marxa com més aviat millor, tot i que tampoc han fixat un calendari precís. La presidència luxemburguesa, mediadora en les negociacions, podria explorar la "transferència" de quotes per intentar compensar el "dèficit" de places ofertes per reubicar els demandants d'asil.

stats