RESCAT A ATENES
Internacional 01/12/2012

El Bundestag desbloqueja els nous fons per a Grècia

Grècia respira alleujada i la cancellera alemanya, Angela Merkel, també. El Bundestag va aprovar ahir per àmplia majoria -els socialdemòcrates i Els Verds es van sumar al govern- nous fons per a Atenes.

Isaac Lluch Berlín
3 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, uns minuts abans de l'inici de la votació al Parlament alemany per alliberar el rescat de Grècia.

Angela Merkel està tranquil·la, relativament tranquil·la. Com en ocasions precedents, el Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany, va donar ahir llum verda a un nou ajut a Grècia, i això que aquest cop és el primer que la mesura aprovada afecta directament els contribuents alemanys.

Sí, l'oposició sempre s'esvalota, les pròpies files sempre remuguen, però, al capdavall, la majoria de parlamentaris acaben aprovant de manera decidida un nou paquet de rescat per evitar la fallida total de Grècia. Ahir el pla va tirar endavant amb 473 vots a favor, 100 en contra i 11 abstencions.

Merkel va respirar alleujada. Tot just un grapat de rebels a les pròpies files democratacristianes (CDU) i als socis de govern, socialcristians bavaresos (USC) i liberals (FDP), van desaprovar el nou paquet per a Atenes. A la cancellera alemanya no li van caldre els vots de l'oposició per ratificar les mesures pactades a Brussel·les. Els socialdemòcrates de l'SPD i el partit d'Els Verds havien votat majoritàriament a favor de l'ajut a Grècia, mentre que dos terços dels 100 diputats que s'hi van oposar pertanyen a la cada cop més marginada formació política de L'Esquerra.

Merkel es va apuntar un nou èxit en les votacions parlamentàries, si bé aquest cop l'aprovació del nou paquet per a Atenes implica connotacions -i conseqüències- diferents. Fins ara les mesures de rescat europeu aprovades pel Bundestag es limitaven a emetre garanties i crèdits -amb bons interessos-. Però aquest cop les ajudes a Grècia repercuteixen amb una suma milionària en el pressupost nacional alemany.

Tal com va reconèixer el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, dimarts passat després de reunir-se amb els seus homòlegs de l'eurozona, el nou ajut a Atenes recarregarà en uns 730 milions d'euros el pressupost alemany del 2013. L'erari públic alemany renuncia a una quantitat milionària en concepte d'interessos de la compra de deute sobirana grega per part del Banc Central Europeu. De cara al 2014 es calcula que dels pressupostos alemanys es descomptaran 660 milions d'euros més.

Tot plegat, després d'ocultar tant com han pogut el cost que tindrà per als contribuents alemanys l'ajut a Grècia, Schäuble i Merkel deixen entreveure ara que no descarten una condonació del deute grec per a després del 2013, és a dir, per a després de les eleccions generals que han de tenir lloc el setembre vinent.

Schäuble va demanar ahir el vot a favor en un to molt seriós: "Una fallida grega tindria efectes desastrosos i desfermaria un procés que acabaria amb el trencament de l'eurozona", va advertir el ministre de confiança de Merkel, mentre admetia que "ningú es beneficia tant d'Europa com nosaltres, els alemanys, políticament i econòmicament". "Sense el nostre suport, no només està en perill Grècia, sinó el futur de la zona euro. Quan invertim pel futur d'Europa, quan treballem per una Europa forta, estem invertim en el nostre propi futur", va insistir Schäuble.

El titular alemany de Finances va assenyalar que encara queda un llarg camí per recórrer en la salvació d'Atenes, però "tots els observadors internacionals coincideixen que el nou govern grec està molt compromès a dur a terme les reformes convingudes i es veuen ja els primers èxits".

Tot i que els partits governamentals van obtenir majoria pròpia per aprovar el nou ajut a Grècia amb 297 vots dels 584 parlamentaris que van participar en la votació, la coalició de l'executiu de Merkel no va arribar, però, a sumar la simbòlica majoria del canceller . Per a aquesta majoria s'haurien necessitat almenys 311 vots procedents de la CDU, la USC i el FDP. Aquest concepte fa referència a la majoria absoluta dels actuals 620 escons de la cambra baixa alemanya.

Les disputes del debat

La votació al Bundestag no va poder, amb tot, amagar les disputes que se succeeixen últimament en tots els debats. El cap de la fracció socialdemòcrata, Frank-Walter Steinmeier, va retreure al govern una política de dilació. "Esteu comprant temps per ajornar decisions encara més incòmodes" com la d'una quitança del deute a Grècia, va indicar el líder parlamentari de l'SPD. "Fugiu de la veritat com el dimoni de l'aigua beneïda", va reblar Steinmeier, que, tot i celebrar el discurs més europeista de Schäuble, no es va estar de recordar que és bo que hagin canviat de postura, però que els "hauria agradat escoltar paraules tan clares a l'estiu".

Peer Steinbrück, el rival socialdemòcrata de Merkel per a la cancelleria, va precisar ahir a la televisió pública ZDF que si el seu partit vota majoritàriament a favor del nou paquet per Grècia no és per validar la feina de l'actual coalició de govern, sinó per "responsabilitat europea". De la mateixa manera es van expressar Els Verds.

stats