Internacional 19/05/2015

Burundi, un cop d'estat fictici?

Els mitjans locals acusen al president Pierre Nkurunziza de planejar l'aixecament per reforçar el seu poder i reprimir els opositors

Efe
2 min
El president de Burundi alerta del perill d’Al-Shabaab

NairobiL'intent de cop d'Estat a Burundi ha donat carta blanca al seu president, Pierre Nkurunziza, per reprimir als manifestants, tancar els mitjans de comunicació crítics i apartar als militars no lleials. Cada cop hi ha més veus que creuen que tot ha sigut una estratègia per reforçar el seu poder.

"El cap de l'Estat Major, Prime Niyongabo, va esperar la llum verda del president per desencadenar el cop d'estat, afirma el portal Burundi News. Alguns dels pocs mitjans que continuen treballant donen una clara definició dels esdeveniments que ha viscut el país: "un cop d'estat fictici".

El general Godefroid Niyombare va anunciar dimecres passat que Nkurunziza havia estat enderrocat per salvar la nació del seu "cinisme" i "violència".

Una onada de protestes agitava el país des de feia setmanes, en contra de la decisió de Nkurunziza d'aspirar a un tercer mandat a les eleccions presidencials de juny, excedint els termes previstos a la Constitució. La insurrecció es va produir quan el president assistia a la cimera de líders d'Àfrica Oriental a Tanzània que, precisament, volia tractar la situació a Burundi. El president podria haver obtingut així el seu primer rèdit de l'intent colpista: la cimera de l'EAC es va suspendre sense que els líders regionals aprovessin cap mesura contra el seu homòleg burundès.

La denúncia dels mitjans

Així doncs, segons diversos mitjans locals, el cop d'estat va ser perpetrat pel govern inclús abans que comencessin les protestes per la por a les crítiques. El dia del "simulacre de l'aixecament", tal i com ho defineix Bujumbura News, va ser fixar per tal que coincidís amb la cimera. La decisió l'hauria pres el president després que la ministra d'afers exteriors de Ruanda l'advertís que "si s'absentava deixarien de considerar-lo president de Burundi", segons el Burundi News.

Militars lleials al president suposadament van ser infiltrats entre els colpistes per impulsar l'aixecament. Amb el fracàs del cop d'estat, Nkurunziza aconsegueix diversos objectius: apartar als militars no lleials, silenciar als mitjans privats i incrementar la repressió contra els manifestants.

La suposada trama hauria continuat amb unes inversemblants declaracions en les quals el mandatari, sense fer referència al cop d'estat, parlava de l'amenaça dels jihadistes d'Al Shabab sobre Burundi, fet que els propis radicals han desmentit.

Les tensions polítiques van aflorar quan Nkurunziza, que pertany a l'ètnia majoritària hutu, va destituir al febrer del 2014 al seu vicepresident tutsi, Bernard Busokoza, crític amb les maniobres del president per allargar el seu mandat.

La constitució dóna una representació similar als hutus i als tutsis a les institucions de Burundi, una clàusula prevista acabar amb les tensions d'un país que ha viscut dos genocidis.

stats