GUERRA CONTRA EL TERROR
Internacional 07/09/2012

La CIA va torturar i entregar enemics de Gaddafi

Charlie Savage / Scott Shane
2 min
Un dels documents confidencials en què Human Rights Watch basa el seu informe.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTON.Un informe de l'ONG Human Rights Watch (HRW) basat en documents i entrevistes fetes a Líbia després de la caiguda del coronel Muammar al-Gaddafi revela nous indicis de la pràctica de tortures per part dels interrogadors de la CIA contra detinguts. Els documents rebaten les afirmacions dels responsables de l'organisme, segons els quals només se sotmetia els sospitosos més perillosos de terrorisme -cap d'ells libi- a la pràctica del waterboarding, que consisteix a simular l'ofegament dels interrogats obligant-los a submergir repetidament el cap sota l'aigua.

La descripció dels mètodes d'interrogatori, segons el testimoni dels expresoners localitzats per l'ONG, coincideix amb els documents oficials sobre les tècniques de la CIA. Tot plegat evidencia que se sap poca cosa encara sobre com tractaven els Estats Units els sospitosos de terrorisme durant els primers anys de l'administració Bush.

Quan el president Obama va assumir el càrrec el 2009, membres del Congrés i defensors de drets humans van demanar una "comissió de la veritat" sobre les tècniques d'interrogatori i detenció. Però totes les crides es van esvair quan Obama va declarar que volia mirar cap endavant i no cap enrere.

HRW ha investigat els documents sobre els detinguts transferits a presons del règim libi, entre els quals diversos dels Estats Units, que es van descobrir després de la caiguda del règim de Gaddafi. A partir dels noms recollits als arxius, els investigadors van localitzar els expresoners transferits per la CIA a Líbia, molts dels quals viuen ara en llibertat al país. Alguns fins i tot són actius en política o tenen responsabilitats al govern.

Lliurats a l'enemic

L'informe de 156 pàgines Lliurats a mans de l'enemic: els abusos i entregues d'opositors de Gaddafi per part dels Estats Units , de Laura Pitter, relata les entrevistes amb 14 libis que van ser deportats a Líbia cap al 2004, després que el coronel Gaddafi va renunciar a les seves ambicions nuclears i va contribuir a la lluita contra el terrorisme islamista. Almenys cinc, segons l'informe, havien estat sota custòdia de la CIA a l'Afganistan abans de ser lliurats al règim de Gaddafi. La majoria eren membres del Grup Libi de Combatents Islàmics, que lluitaven contra Gaddafi. Molts havien anat a l'Afganistan abans dels atacs terroristes de l'11-S, i alguns havien estat en contacte amb Al-Qaida. El desembre del 2004, el departament d'Estat va posar el grup a la llista d'organitzacions terroristes, però els exdetinguts neguen que tinguin vincles amb Al-Qaida o animadversió contra els països d'Occident, que en bona part consideraven Gaddafi un pària.

L'informe recull el testimoni de Mohammed Shoroeia, que va ser detingut al Pakistan l'abril del 2003 i empresonat sota custòdia nord-americana a l'Afganistan abans de ser traslladat a Líbia, sobre les tortures. Assegura que els seus captors nord-americans li van posar una caputxa al cap, el van lligar a una taula de fusta i li van abocar galledes d'aigua sobre la cara fins que va sentir que s'asfixiava. Un home que semblava que era metge va estar present durant les sessions, va dir. "Em van dir que no s'aturarien fins que els donés una resposta".

stats