L'ESCÀNDOL DEL 'NEWS OF THE WORLD'
Internacional 30/11/2012

Cameron es nega a regular per llei la premsa britànica

A. Cowell / S. Lyall
2 min

THE NEW YORK TIMES / LONDRES.La investigació independent més gran que s'ha fet mai a la premsa britànica, arran de l'escàndol de les escoltes telefòniques del diari sensacionalista News of the World , va acabar ahir amb una crítica duríssima al periodisme que es fa al Regne Unit, que mostra, segons l'informe, "un menyspreu important per la precisió". L'autor d'aquest document va instar a crear per llei un regulador independent.

"Massa diaris han estat objecte de queixa de moltes persones per titulars irresponsables que no han considerat les conseqüències que podien tenir sobre els individus involucrats", assegura l'encarregat de dirigir aquesta investigació independent, Sir Brian Leveson, en un resum de 46 pàgines de les 1.987 que té l'informe publicat ahir.

"La pilota torna a la teulada dels polítics", va dir Leveson referint-se a la decisió que hauran de prendre ara sobre com ha de ser i quina força ha de tenir aquesta futura regulació. "Es tracta de decidir qui vigila els vigilants", va concloure.

L'informe es va publicar després de recollir les declaracions de 337 testimonis durant nou mesos d'audiències per treure l'entrellat de la relació entre els polítics, la premsa i la policia, aprofundint en una xarxa opaca d'interessos i enllaços creuats acostumada a pràctiques sovint tèrboles i il·legals. "Aquesta investigació és la mirada més completa a la premsa que ha fet mai aquest país", va afirmar el jutge Leveson.

Por d'un atac a les llibertats

Però el primer ministre britànic, David Cameron, es va resistir ahir a seguir la recomanació de crear per llei una nova forma de regulació de la premsa i va assegurar que "cal ser cautelós" abans de "creuar un punt de no retorn" amb la promulgació d'una legislació que podria limitar potencialment la llibertat d'expressió i d'informació.

Les reticències de Cameron van ser durament criticades pel líder de l'oposició britànica, el laborista Ed Miliband, que va demanar que s'acceptin totes les propostes de Leveson.

Cameron va ordenar la investigació Leveson el juliol de l'any passat, quan les escoltes telefòniques del News of the World van derivar en un rebombori general en saber-se que el diari havia ordenat la intercepció de missatges de veu deixats al mòbil de Milly Dowler, una adolescent britànica que va ser segrestada i assassinada el 2002.

Leveson va dir que l'episodi havia estat un "fracàs en la gestió i el control de les bones pràctiques" i va acusar de "falta de respecte a la intimitat i a la dignitat" un diari que el magnat Rupert Murdoch va decidir tancar el juliol del 2011, 168 anys després de la seva creació.

En una intervenció amb motiu de la publicació de l'informe, Sir Brian Leveson va dir que si bé la premsa britànica havia mantingut un "lloc privilegiat de poder a la societat", les seves responsabilitats "simplement" s'havien "ignorat". "La premsa lliure en una democràcia té una missió de supervisió. Però, amb algunes honroses excepcions, la premsa britànica no ha fet aquest paper vital quan es tractava de controlar-se a ella mateixa", va assegurar Leveson.

"La premsa d'aquest país necessita un nou organisme regulador, veritablement independent dels poders econòmics i polítics", va reclamar. "Sense una legislació així, no es pot garantir la independència dels mitjans de comunicació, donar estabilitat a llarg termini i fer un periodisme de qualitat", va concloure el jutge.

stats