Internacional 21/08/2012

Estats Units nega l'existència d'una "caça de bruixes"

Ara
2 min
Julian Assange durant el discurs a Londres diumenge.

BARCELONA.Els Estats Units van rebutjar ahir les acusacions que va fer Julian Assange diumenge, quan va demanar des de l'ambaixada equatoriana a Londres que els Estats Units "aturessin la caça de bruixes contra Wikileaks".

La portaveu del departament d'Estat nord-americà, Victoria Nuland, va negar l'existència d'una caça de bruixes i va dir que Assange va fer "afirmacions gratuïtes" per intentar "desviar l'atenció" de les acusacions de violació per les quals Suècia en demana l'extradició.

En la seva primera compareixença des que va acollir-se a la legació equatoriana fa dos mesos, diumenge Assange va dirigir-se per primera vegada directament al president dels Estats Units, Barack Obama, quan el va acusar de maccarthisme.

Després d'aquesta interpel·lació, Washington va trencar el silenci que mantenia sobre el cas. La seva posició ha estat fins ara allunyar-se de la disputa diplomàtica entre Quito i Londres, tal com mostrava dissabte Josh Earnest, un portaveu de la Casa Blanca: "En aquests moments els Estats Units veuen la situació com un problema que s'ha de resoldre entre el govern britànic, el govern equatorià i el govern suec". "No hem intervingut en aquesta qüestió i no disposo de cap indicació sobre si és una qüestió en la qual intervindrem", va assegurar el portaveu nord-americà.

De totes maneres, el departament de Justícia nord-americà ha reconegut en alguna ocasió estar investigant com processar Assange als Estats Units per les filtracions de Wikileaks, tal com va dir un advocat nord-americà en un article al diari britànic The Guardian , en què citava diversos indicis que apuntaven la intenció de processar Assange.

Per ara l'únic procés públicament obert contra Wikileaks en territori nord-americà és el cas contra el sergent Bradley Manning, acusat de les filtracions. El jove està detingut a Virgínia acusat de "col·laborar amb l'enemic" i esperant ser jutjat.

stats