TRANSICIÓ POST-MUBÀRAK
Internacional 15/07/2012

Clinton estén la mà a Mursi però evita criticar la junta militar

Fdavid D. Kirkpatrick
2 min
El nou president egipci, l'islamista Mohammed Mursi, es reuneix per primera vegada amb la secretària d'Estat dels EUA.

THE NEW YORK TIMES / EL CAIREEls dies abans d'arribar al Caire i convertir-se en la representant nord-americana de més alt rang que coneix el nou president islamista d'Egipte, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, volia fer un intens discurs públic sobre democràcia.

Però amb el nou president lluitant per arrabassar el poder als militars, hi havia massa preguntes, massa trampes i massa poca cosa nova a oferir per part de Clinton. Després del rebuig d'almenys tres esbossos diferents, l'administració nord-americana va cancel·lar el discurs.

Els esforços de l'administració per definir el missatge a Egipte mostren el seu dilema sobre com fer front a una lluita ràpidament canviant pel poder, el resultat de la qual encara s'ha de veure. Washington té complicacions per trobar l'equilibri entre fer una demanda pública per a un Egipte democràtic i el desig de mantenir relacions a llarg termini amb les dues faccions enfrontades: els militars i els islamistes. Tot plegat en un context en què gairebé qualsevol declaració nord-americana provocarà una reacció.

La junta militar ha rebutjat repetidament la pressió nord-americana. El nou president, Mohammed Mursi, i els altres líders dels Germans Musulmans encara desperten dubtes profunds en l'agenda de Washington. Alguns dels polítics egipcis més veterans fins i tot acusen els Estats Units, inversemblantment, de conspirar amb la confraria per convertir Egipte en una teocràcia.

Tot plegat ha portat al que alguns funcionaris nord-americans veuen com una sensació de futilitat vers la veu muda de Washington en el futur del seu aliat estratègic. "Amb una influència pràcticament nul·la, no hem de perdre el temps pensant com agradar als egipcis", va dir Peter Mandaville, un analista polític que aconsella el departament d'Estat sobre la política a la regió.

Cap crítica als militars

En el seu breu comentari després de la trobada amb Mursi, Clinton va elogiar repetidament el poble egipci per haver aconseguit celebrar les primeres presidencials lliures a Egipte i va dir que era el mateix país qui hauria d'escollir el seu futur.

Però només va fer una lleugera referència a l'incompliment dels militars de la promesa que retornarien el poder als civils l'1 de juliol. Va parlar de la necessitat de "consens" al voltant del paper del Parlament i la Constitució de manera que Mursi pogués "tenir plena autoritat presidencial".

Clinton va anunciar que planejava reunir-se amb el cap de la junta militar, Mohammed Hussein Tantaui, i membres del departament d'Estat van dir que l'urgiria a continuar amb la transició. Però el més proper a una petició perquè abandonessin el poder va ser dir que els EUA donarien "suport al retorn dels militars al un paper purament de la seguretat nacional".

stats