CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Internacional 17/10/2012

Els Clinton, al rescat d'Obama

Barack Obama rebia un cop de mà de Hillary Clinton en el dia del debat decisiu per la campanya contra Mitt Romney. La secretària d'Estat va assumir tota la responsabilitat política per l'atac a Bengasi.

Núria Ferragutcasas
3 min
FREC A FREC EN LES ENQUESTES Una activista del partit demòcrata amb una samarreta que recull la figura de Michelle Obama, la primera dama dels Estats Units. La campanya s'intensifica a mesura que s'apropen uns comicis als quals Obama i Mitt Romney, el seu rival republicà, arriben molt empatats a les enquestes.

WASHINGTONEls Clinton s'han convertit en la guàrdia pretoriana del president Barack Obama. Primer l'expresident nord-americà Bill Clinton va fer una defensa apassionada de les polítiques econòmiques d'Obama a la convenció demòcrata i dilluns la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va assumir la responsabilitat política per l'atac contra el consolat dels Estats Units a Bengasi (Líbia) que va causar la mort de quatre diplomàtics, entre ells l'ambaixador Chris Stevens.

Els fins fa només cinc anys rivals del president al Partit Demòcrata són avui els pilars més forts de la seva campanya. Hillary Clinton s'havia mantingut el marge de la lluita presidencial, però des del Perú ahir va decidir donar un cop de mà a Barack Obama abans del segon cara a cara contra Mitt Romney, que s'ha celebrat aquesta matinada catalana.

"N'assumeixo la responsabilitat", va declarar Clinton a la CNN en la seva visita a Lima, i va afegir que no vol que el conflicte "es converteixi en una espècie d'emboscada política". A més, va alliberar de culpa el president Obama quan va subratllar que ella dirigeix el departament d'Estat i que, per tant, és l'encarregada de vetllar per la seguretat del personal diplomàtic a tot el món.

Les seves paraules van arribar després de setmanes de crítiques de l'oposició republicana i del seu candidat, Mitt Romney, contra la gestió d'Obama. Els republicans continuen insistint que la seguretat de l'ambaixada de Líbia no era l'adequada i lamenten que el president defensés que l'atac havia estat producte de les violentes protestes que es van desencadenar arran del vídeo produït als EUA contra Mahoma.

Tot i l'ajuda rebuda de Hillary Clinton, el gran aliat d'Obama és el seu marit. L'expresident demòcrata fa mesos que dóna suport a la campanya per a la reelecció. Ha assistit a més de 32 festes i sopars per recaptar donacions milionàries i ha fet una quinzena de mítings en diversos estats indecisos com Ohio i Florida.

Un símbol de bonança

Clinton simbolitza una època de bonança econòmica per a molts votants i, per això, és la persona adequada per donar credibilitat a les polítiques d'Obama. De fet, en el seu discurs a la convenció demòcrata va aconseguir refutar cada un dels atacs de Romney contra Obama i va acusar el candidat republicà d'impulsar un pla econòmic que està condemnat al fracàs.

Les relacions de Bill Clinton i el president Barack Obama han experimentat en els últims mesos un gir de 180 graus. A principis del 2008, en un míting a New Hampshire per donar suport a la candidatura de la seva dona, Clinton va desqualificar la posició contra la Guerra de l'Iraq del llavors senador d'Illinois com "el conte de fades més gran que s'ha vist mai". Avui, però, aquells atacs amargs són història i tot són bones paraules.

L'exlíder demòcrata, un mestre de l'oratòria, és el millor valedor d'Obama, ja que sap explicar amb llenguatge planer temes complexos. A més, el seu caràcter trempat i l'estil informal atreuen les simpaties dels votants independents i de la classe treballadora blanca, que desconfia del president. Obama sol fer broma que hauria de nomenar Clinton el seu "secretari d'explicar les coses".

Alguns analistes creuen que la imatge de bon guardià per la causa de l'expresident no és gratuïta, ja que consideren que pot obtenir retribucions polítiques en cas que la seva dona, Hillary, es vulgui presentar altre cop a les eleccions presidencials. Sigui com sigui, demà tornarà a Ohio, l'estat que pot tenir la clau de la Casa Blanca, acompanyat de Bruce Springsteen, autor del Born in the USA , per intentar donar a Obama l'impuls que li cal per continuar a la Casa Blanca.

stats