ESTATS UNITS
Internacional 13/10/2015

Clinton busca dissipar dubtes al debat demòcrata

Espera rellançar la seva candidatura en la primera confrontació entre aspirants del partit a Las Vegas, mentre Joe Biden sospesa presentar-se

Núria Ferragutcasas
3 min
Partidaris de Hillary Clinton amb pancartes en un míting a Fort Lauderdale, al sud de Florida. Avui l’ex secretària d’Estat participarà en el primer debat entre els candidats del Partit Demòcrata a la presidència dels Estats Units.

WashingtonL’escàndol dels correus electrònics ha acaparat gran part de la campanya presidencial de Hillary Clinton i ha reduït el seu domini a les enquestes. Davant un augment dels dubtes sobre la seva candidatura, l’ex primera dama i secretària d’Estat dels Estats Units espera rellançar la seva candidatura en el primer debat demòcrata que se celebra avui a Las Vegas, Nevada.

Clinton, de 67 anys, continua sent la favorita per guanyar les primàries demòcrates que començaran al febrer, però un dels seus quatre rivals, Bernie Sanders, senador de Vermont, ha posat en dubte la seva aura d’imbatibilitat. En els últims mesos Sanders, de 74 anys, ha aconseguit retallar distàncies gràcies al suport de les bases més progressistes del Partit Demòcrata. Ara és a només 16 punts de la favorita, que té el 42% del suport dels votants demòcrates.

D’altra banda, la imatge de Clinton s’ha deteriorat arran de la polèmica de l’ús d’un e-mail privat per tractar assumptes oficials -amb la corresponent absència de seguretat- quan era cap de la diplomàcia dels EUA, i ha creat nerviosisme en una part del camp demòcrata, que veu ara amb bons ulls una possible entrada del vicepresident nord-americà, Joe Biden, a la cursa per la Casa Blanca. Biden, però, es fa pregar. I, de moment, mentre continua sospesant una candidatura presidencial, se situa tercer en les enquestes.

A principis de novembre Biden, de 72 anys, haurà de prendre una decisió si vol participar en les primàries dels estats d’Alabama i Arkansas. Sigui com sigui, la seva ombra serà present en el primer debat. Clinton, Sanders i els altres candidats demòcrates -Martin O’Malley, exgovernador de Maryland; Jim Webb, exsenador de Virgínia, i Lincoln Chafee, exgovernador de Rhode Island- hauran de respondre, probablement, a una pregunta sobre una possible candidatura del vicepresident.

Una nova oportunitat

Clinton ha tingut al llarg de la seva carrera política moltes oportunitats per presentar-se davant de la societat nord-americana. Tot i així, alguns mitjans (segons sondejos) encara es pregunten qui és la veritable Hillary Clinton.

Molts experts polítics creuen que la seva victòria depèn només d’ella. La seva actuació en el debat serà molt important i, a més, suposa una nova ocasió per poder explicar el programa electoral. Durant mesos les seves idees en educació, en el combat de les desigualtats econòmiques i socials o en el control d’armes han sigut eclipsades per l’escàndol dels mails. “El seu missatge ha sigut ofegat per la polèmica del servidor i els correus electrònics”, assegura l’estrateg demòcrata Joe Trippi, un veterà de les campanyes presidencials, en una entrevista al diari USA Today.

Clinton continua tenint problemes d’imatge. La majoria dels votants, segons un sondeig de la Universitat Quinnipiac de finals d’estiu, feien servir paraules com “deshonesta” o “mentidera” per descriure la candidata demòcrata. Per això en les últimes setmanes ha intentat millorar la seva imatge. Primer es va disculpar en una entrevista per haver utilitzat un correu privat quan era secretària d’Estat, i després va participar en el programa d’humor Saturday night live de la NBC.

El debat d’avui també servirà per veure la primera confrontació entre els candidats demòcrates. Les seves campanyes han evitat missatges negatius dels seus contrincants però segurament aquesta nit intentaran subratllar diferències entre els seus rivals. Clinton, segurament, rebrà atacs per haver votat a favor de la guerra de l’Iraq o pel seu canvi d’opinió sobre l’acord comercial amb països del Pacífic. L’ex primera dama es va mostrar aquesta setmana en contra del pacte, que es coneix com a Acord Estratègic Transpacífic de Cooperació Econòmica (TPP, per les seves sigles en anglès) i agrupa un 40% de l’economia mundial. L’acord és una part important del llegat del president Barack Obama, amb el qual busca ampliar la influència dels Estats Units a l’Àsia i contenir la Xina.

Crítiques d’electoralisme

La posició de Clinton -que quan era secretària d’Estat es va mostrar a favor de l’acord- ha estat titllada pels seus contrincants d’electoralista. “No m’estic postulant ni per al tercer mandat del meu marit ni per al tercer mandat del president Obama”, va respondre dimarts en un míting a Davenport, Iowa.

Alguns demòcrates no es creuen la seva candidatura, que consideren massa lligada a l’establishment i als interessos de Wall Street. És per això que el missatge de Sanders, que es defineix com un socialdemòcrata, ha sigut molt ben rebut.

Al Partit Demòcrata, com també està passant al Republicà, els votants prefereixen outsiders de la política o que desafiïn les elits. Tant Donald Trump com Ben Carson, els dos candidats favorits entre els republicans, no tenen experiència política. Sanders, en canvi, porta molts anys en aquest món, però es considera un independent allunyat de les elits. Tot i així, ha de demostrar que pot guanyar les presidencials si vol batre, abans, Hillary Clinton.

stats