PRÒXIM ORIENT
Internacional 11/07/2012

Condemna discreta a Israel per a l''expremier' Ehud Olmert

Ehud Olmert podria tornar a la política. L'ex primer ministre israelià ha sortit gairebé indemne de les acusacions de frau, corrupció i suborns. Un tribunal va absoldre'l ahir dels principals delictes.

Anna Garcia
2 min
L'ex primer ministre israelià, Ehud Olmert, somriu després de sentir la condemna ahir a Jerusalem, que l'absol de dos dels càrrecs.

JERUSALEMDurant quatre anys, els mitjans de comunicació israelians han seguit de ben a prop un cas que podria haver portat a la presó l'ex primer ministre israelià Ehud Olmert. Olmert, de 66 anys, estava acusat de suborn, corrupció, frau i enriquiment personal. Per això ahir, quan es va saber el veredicte, culpable d'excés de confiança pel cas anomenat centre d'inversions , Olmert, malgrat tot, va respirar alleujat. Aquesta sentència, fruit d'examinar 700 pàgines i escoltar 280 testimonis, podria retornar-lo a la política.

El Tribunal de Districte de Jerusalem l'ha condemnat per haver afavorit l'empresari i amic Uri Messer quan era ministre de Comerç i Indústria (2003-2006) i l'ha absolt de dos delictes més. "No hi va haver corrupció. No hi havia sobres amb diners", va manifestar ahir un satisfet i somrient Olmert, que sempre s'ha declarat innocent, en clara referència a l'anomenat cas Talanski, que va forçar la seva dimissió el 2008. "No hi ha res de tot el que se'm va acusar fa 4 anys quan era primer ministre", va assegurar.

Va ser el 2008 quan l'empresari nord-americà Morris Talanski va dir que havia lliurat a Olmert sobres plens de diners que havien ajudat a finançar la seva carrera política així com despeses personals. L'ex primer ministre també ha quedat exculpat del cas Rishon Tours, que l'acusava d'haver-se embutxacat centenars de milers de dòlars per haver facturat diverses vegades els mateixos viatges als Estats Units.

Kadima li torna a obrir les portes

El veredicte va provocar alegria entre els membres del partit centrista Kadima, que li han deixat les portes obertes per si vol tornar a la política. Per la seva banda, Uri Ariel, d'Unió Nacional, coalició de partits nacionalistes, va manifestar ahir que el veredicte de culpable és una "taca negra" per a l'Estat d'Israel. En aquest sentit es va manifestar Zehava Gal-On, del partit d'esquerres Meretz, ja que considera que la sentència hauria d'acabar amb la seva carrera política.

Però aquí no acaba el malson d'Olmert, en el seu moment la gran esperança de Kadima. Ha de superar encara un altre entrebanc perquè aquests dies s'està celebrant a Tel Aviv el judici en què ell, i altres alts funcionaris, apareixen implicats en el boirós projecte immobiliari anomenat Holyland. En la seva època d'alcalde de la ciutat (1993-2003), Olmert podria haver rebut suborns per promoure aquest grup d'edificis ubicat al sud de Jerusalem malgrat les protestes ciutadanes.

stats