En breu
Internacional 14/10/2012

El Consell de Seguretat de l'ONU aprova una intervenció a Mali

Ara
1 min
El Consell de Seguretat de l'ONU aprova  una intervenció a Mali

BARCELONALlum verda a les tropes africanes

El Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar ahir per unanimitat una resolució que insta la Unió Africana, la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental i l'ONU a presentar en un termini de 45 dies un pla per a una intervenció militar a Mali que permeti a les autoritats de Bamako recuperar el control del nord del país. La resolució, proposada per França, alerta que la crisi a Mali pot desestabilitzar tota la regió del Sahel, una dotzena de països que estan entre els més pobres del món al sud del desert del Sàhara. Quan el pla -que preveu suport logístic de la UE- estigui enllestit, el Consell haurà d'aprovar una segona resolució que autoritzi l'atac.

Mali -que s'havia posat com un exemple de democràcia a l'Àfrica subsahariana- va caure en el caos al març quan l'exèrcit va derrocar el president, cosa que va deixar un buit de poder que els independentistes tuaregs van aprofitar per proclamar el nou estat d'Azawad al nord del país. La comunitat internacional no va reconèixer el nou estat i la revolta va ser segrestada després per islamistes radicals, amb connexions amb Al-Qaida. Bamako va demanar al juny la intervenció.

Els radicals amenacen amb "l'infern"

Els islamistes de Mali van amenaçar "d'obrir les portes de l'infern" per als ciutadans francesos si el govern de François Hollande continua pressionant per la intervenció armada al nord del país. Hollande va replicar des de Kinshasa que no es farà enrere. Sis ciutadans francesos estan segrestats a la regió.

stats