PRÒXIM ORIENT
Internacional 28/08/2016

Contaminats abans de néixer

El 30% dels nens de Bàssora, a l’Iraq, neixen amb problemes pels alts nivells de plom causats per la guerra

Bernat Surroca
3 min
Contaminats abans de néixer

BarcelonaLes guerres perjudiquen no només la gent que pateix el conflicte, sinó també els que encara no han nascut. Un dels impactes menys coneguts dels conflictes armats entre la població civil el causa la munició abandonada, la crema de residus i les emissions de les bases militars. És l’anomenada “contaminació provocada per la guerra”, una de les principals causes de malformacions en els nadons i d’augment del risc de tenir càncer, segons un estudi publicat aquest mes a la revista Environmental Monitoring Assessment.

Els investigadors han estudiat les dents de llet de nens que viuen a l’Iraq, el Líban i l’Iran. Una tasca complexa, per la dificultat d’aconseguir dades, i rellevant, perquè mostra els efectes d’anys de guerra sobre la població civil del Pròxim Orient. Les dents es formen durant l’embaràs i són un indicador de l’exposició del fetus a entorns amb alta presència de metalls pesants, ja sigui a l’aire, al menjar o a l’aigua. Aquest tipus de metalls -com ara el plom, el magnesi o el zinc- són molt perjudicials per a la salut, sobretot en aquelles persones sensibles, com les dones embarassades, els nadons o les criatures.

Bases i bombardejos

Bàssora és una ciutat de l’Iraq situada al sud-est del país, prop de la frontera amb l’Iran i envoltada de bases militars dels Estats Units, unes instal·lacions estretament relacionades amb les emissions de contaminants tòxics. Mozhgan Savabieasfahani, investigadora de la Universitat de Michigan, una de les autores de l’estudi, explica a l’ARA que “hi ha proves de la crema massiva de residus de guerra a les bases militars que alliberen contaminants molt tòxics a l’aire”. I adverteix: “No tenim constància que aquestes pràctiques s’hagin aturat”.

A més la ciutat ha sigut víctima de nombrosos atacs durant els últims anys. Els nens de Bàssora són els que tenen uns nivells més elevats de metalls tòxics -principalment de plom- a les dents, cosa que significa que són els que han estat més sobreexposats a entorns contaminats mentre eren al ventre de les seves mares.

La comparació es fa amb dues ciutats més de la regió: Beirut, la capital del Líban, i Esfahan, una ciutat al centre de l’Iran. Beirut va viure una guerra civil entre els anys 1975 i 1990, i més recentment un conflicte contra Israel, l’any 2006. En canvi, Esfahan no ha patit cap atac militar en la seva història recent. Els resultats són clars: els nens iraquians amb malformacions tenen fins a quatre vegades més plom a les dents que un nen sa del Líban o l’Iran. En els casos més greus, fins a cinquanta vegades més.

La sobreexposició

“L’exposició del fetus a metalls pesants com el plom pot perjudicar significativament el nadó i incrementa el risc que neixi amb algun tipus de malformació. Els nens que han estat exposats al plom tenen un risc elevat de patir hipertensió i problemes renals i reproductius al llarg de la seva vida”. Segons Savabieasfahani, el plom també perjudica el desenvolupament del fetus i “s’ha demostrat que és un neurotòxic que afecta negativament el desenvolupament neuronal, i el comportament de les criatures”.

Les dades van en el mateix sentit. “A les ciutats de l’Iraq han augmentat les malformacions de naixement des de l’ocupació dels Estats Units l’any 2003. Aquestes ciutats tenen en comú que han patit bombardejos i s’hi han construït bases militars”. L’any 2010, el 15% dels nadons de Bàssora van néixer amb alguna malformació. Des d’aquell any, el percentatge de naixements amb problemes ha arribat a nivells del 30%. Uns percentatges que contrasten amb les xifres normals, que es troben entre el 2% i el 4%.

Més enllà de l’Iraq

El problema no es limita ni als nens ni a l’Iraq. Els efectes d’aquest tipus d’elements tòxics perjudiquen també els adults: des del 2003 han augmentat els trastorns greus també en persones de més edat. I no només passa a l’Iraq: tot el Pròxim Orient és actualment una zona greument perjudicada per aquest tipus de contaminació. Beirut i Esfahan també presenten nivells alts de metalls pesants, i Síria, que porta més de mitja dècada en guerra, tampoc se’n salva.

“L’activitat bèl·lica provoca emissions massives de components tòxics i la població hi està exposada”. No hi ha dades, però Savabieasfahani assegura que “la població siriana ha estat exposada als mateixos contaminants que els ciutadans de l’Iraq”. Una altra manera de condemnar el futur dels nens sirians. Una condemna abans de néixer per a aquells que no tenen culpa de res.

stats