VIOLÈNCIA A L'AMÈRICA LLATINA
Internacional 10/10/2012

Cop al càrtel mexicà més violent

El càrtel de Los Zetas ha quedat decapitat. L'exèrcit mexicà va abatre dilluns Heriberto Lazcano, el narcotraficant més buscat del món. Poc després, un comando armat va robar el cos de Lazcano del tanatori.

Francesc Richart
3 min
DESPLEGAMENT MILITAR 01. Soldats després de l'enfrontament on ahir va morir el màxim líder del càrtel de Los Zetas. 02. El cadàver d'Heriberto Lazcano.

CIUTAT DE MÈXICL'exèrcit mexicà va informar ahir que dilluns a la matinada Heriberto Lazcano, àlies el Lazca , un dels narcotraficant més buscats del món, va ser abatut mentre mirava un partit de beisbol a la localitat de Progreso, a l'estat de Coahuila. Lazcano era el líder del càrtel de Los Zetas, un dels grups criminals més importants i sanguinaris del món, que ha rebut aquests últims mesos cops policials molt durs contra la seva estructura operativa, que controla les rutes de droga cap a Europa i els Estats Units.

Com va passar amb els narcotraficants Arturo Beltrán Leyva i Amado Carrillo Fuentes, el govern va filtrar fotografies on es veia Lazcano mort. Però encara queda per aclarir què ha passat amb el cos, ja que poc després de la seva caiguda, un comando armat va entrar a la funerària on hi havia les seves restes i se les va emportar i va fer més enigmàtica aquesta operació, que és la més important del govern mexicà contra el crim organitzat en els últims 12 anys.

També conegut com el Verdugo o el Z-3, sobre Lazcano hi havia una recompensa de prop de cinc milions de dòlars de l'Agència Antidroga dels Estats Units. Exmilitar i amb només 37 anys, comandava el càrtel de Los Zetas, un grup de narcotraficants format per exmilitars d'elit que poc després de servir com a braç armat del Càrtel del Golf se'n van separar el 2009 i van crear la seva pròpia organització. Aquesta escissió va fer que la guerra iniciada pel govern fos més caòtica i sagnant, un conflicte a tres bandes que ha deixat més de 60.000 morts en sis anys i gairebé 300.000 desapareguts.

Amb aquesta caiguda, Joaquín Guzmán Loera, àlies el Chapo , líder de l'històric Càrtel del Pacífic -també conegut com el de Sinaloa-, es queda sol al pòdium dels més buscats pel govern de Mèxic i dels Estats Units.

Presència a l'Amèrica Central

El clan de Los Zetas s'havia convertit en l'enemic principal del Chapo, i el seu apogeu els ha dut a tenir una gran presència en molts països de l'Amèrica Central, com ara el Salvador, Hondures i Guatemala. És clau per als narcotraficants controlar aquests territoris, ja que a banda de ser estats desestabilitzats i fàcils de corrompre, el preu de la cocaïna abans de traspassar la frontera mexicana és molt baix.

A poc més de dos mesos perquè el priista Enrique Peña Nieto prengui possessió de la cadira presidencial, el govern de Felipe Calderón marxa i deixa el país en una guerra que no té indicis d'acabar-se. Justament aquests últims mesos els cossos militars mexicans han donat els cops més importants contra el narcotràfic dels últims anys. Primer el desmantellament del Càrtel del Golf, amb la caiguda de tots els seus caps visibles i de Jorge Costilla Sànchez, àlies el Coss . Després, la detenció de vuit operadors de Los Zetas, entre ells Iván Velázquez Caballero, àlies el Talibán . Tot i això, el Càrtel de Sinaloa encara conserva els seus caps més visibles.

Una estela de crueltat

Los Zetas són coneguts per la seva crueltat, ja que són autors de matances col·lectives que impacten en la població. Estampes com decapitacions o esquarteraments de sicaris enemics són habituals en poblacions com Veracruz, Monterrey, Nuevo Laredo i Tamaulipas, on a més hi ha un bloqueig informatiu total i l'assassinat de periodistes està a l'ordre del dia.

I ara es pot preveure que aquests pròxims dies l'enfrontament entre les faccions internes de Los Zetas per prendre el control serà descarnat. Quan un cap cau, hi ha molts narcos disposats a ocupar el seu lloc. I la violència no s'aturarà.

stats