L'AMENAÇA DE PYONGYANG
Internacional 13/02/2013

Corea del Nord desafia el món amb una tercera prova nuclear

El Consell de Seguretat "condemna enèrgicament" l'assaig

D. Sanger / Choe Sang-hun
2 min
Corea del Nord desafia el món amb una tercera prova nuclear

The New York Times / Washington.Corea del Nord va confirmar ahir que havia fet la seva tercera prova nuclear -llargament anunciada-, segons les informacions de l'agència oficial de notícies KCNA. L'assaig va desencadenar tot un reguitzell de condemnes internacionals i la petició al Consell de Seguretat de les Nacions Unides d'ampliar les sancions al règim de Pyongyang. L'amenaça també es converteix en un nou repte per a l'administració Obama, que volia aprofitar el seu discurs de l'estat de la Unió d'aquesta matinada passada per fer una crida a reduir dràsticament les armes atòmiques arreu del món, rebaixant de 1.700 a 1.000 els caps nuclears nord-americans.

L'agència KCNA va informar que Corea del Nord havia utilitzat "un dispositiu atòmic lleuger i miniaturitzat amb una força explosiva més gran que l'anterior" i que l'assaig "no va suposar cap impacte negatiu al medi ambient del voltant de la prova". El director d'Intel·ligència Nacional dels EUA, James R. Clapper Jr., apuntava en el mateix sentit. En un comunicat, suggeria que el règim nord-coreà, amb el seu tercer intent, estava començant a produir dispositius atòmics amb potencial explosiu. "El rendiment de l'explosió va ser de diverses quilotones", va dir Clapper, molt menys específic que el ministre de Defensa sud-coreà, que va estimar que havia estat d'entre sis i set quilotones.

Es tractaria d'una explosió molt més forta que la de menys d'una quilotona detectada en una prova nuclear del 2006 a Corea del Nord, però és difícil de comparar-la amb l'últim assaig, el 2009, que va estimar-se d'entre dues i sis quilotones. Per comparar-ho, la primera bomba atòmica que van llançar els EUA al Japó, que va devastar Hiroshima el 1945, va tenir un rendiment explosiu de 15 quilotones.

El president nord-americà, Barack Obama, va qualificar la prova "d'acte altament provocatiu" que exigeix "una reacció creïble de la comunitat internacional" en contra de Corea del Nord. Rússia, el Regne Unit, Corea del Sud i l'ONU van condemnar ràpidament l'explosió. El director de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica va qualificar la prova nuclear de "profundament lamentable", mentre que el Consell de Seguretat -que ja ha aprovat tres resolucions per castigar el règim de Pyongyang pel seu programa atòmic- va fer una reunió d'emergència per tirar endavant una quarta resolució.

El ministre d'Exteriors de Corea del Sud, Kim Sunghwan, que aquest mes ocupa la presidència de torn del Consell, va sortir de la reunió amb un comunicat dels 15 membres en què es condemnava "enèrgicament" l'assaig. Sunghwan també va anunciar que s'havien posat a treballar immediatament en "mesures apropiades per a una resolució del Consell de Seguretat". Va declinar especificar què tenien al cap, però va emfatitzar que tots els membres, inclosa la Xina -veïna i aliada de Pyongyang-, estaven a favor d'accions per convèncer Corea del Nord d'"abandonar les seves ambicions nuclears".

Un test d'abast incert

Encara caldran setmanes per determinar de manera independent si l'assaig nuclear va funcionar. Els Estats Units valoraran si per primera vegada Pyongyang ha estat capaç de poder enriquir urani, una fita que ha estat perseguint des de fa una dècada. Les dues últimes proves van ser del plutoni d'una central que ja no està en funcionament.

stats