Internacional 24/07/2015

Corea del Sud investigarà exhaustivament l'enviament d'àntrax actiu provinent dels Estats Units

El departament de Defensa nord-americà ha admès tota la culpa de l'incident i ha atribuït aquesta tramesa de bacteris vius a un error de procediment a l'hora de desactivar-los

Efe/reuters
2 min

SeülEl govern de Corea del Sud investigarà l'enviament d'una mostra d'àntrax actiu que l'exercit dels Estats Units va fer per error a una de les seves bases al país asiàtic, segons ha anunciat aquest divendres en un comunicat on assegura que prendrà les mesures necessàries perquè no es repeteixi.

"El govern portarà a terme una investigació exhaustiva dels fets mitjançant un grup de treball conjunt amb els Estats Units per aclarir l'assumpte", ha explicat el portaveu del ministeri de defensa de Seül. Tanmateix, ha assegurat que "es comprovarà que els processos de tractament i eliminació de la mostra d'àntrax s'executessin correctament". També ha promès fer tot el possible per "dissipar les preocupacions dels ciutadans" i "garantir la salut pública".

La toxina activa es va enviar a la base d'Osan, operada per forces militars estatunidenques. Immediatament després de la seva recepció, es va destruir sense causar danys personals, segons apunta l'informe publicat pel Pentàgon al juny després que el cas sortís a la llum.

Aquest enviament a Corea del Sud ha generat especial polèmica, ja que el règim veí de Kim Jong-un ha acusat els Estats Units de voler utilitzar aquesta arma biològica per atacar Corea del Nord.

Errors de procediment

L'anunci de Corea del Sud d'investigar l'enviament arriba un dia després que el vicesecretari de defensa nord-americà, Robert Work, declarés en la presentació d'un informe sobre els fets redactat pel Pentàgon, que la tramesa va ser un "greu error" que ha tret a la llum un "problema major" en la manipulació del bacteri per part del Departament de Defensa. Work ha admès que "es miri com es miri, es tracta d'un fracàs institucional colossal".

L'informe posa el focus en els errors de procediment a l'hora de desactivar grans quantitats de toxina en una sola instal·lació i en els protocols ineficaços que es van seguir a l'hora de fer-ho. El document també apunta que els científics encarregats de la tasca no tenien la preparació necessària per afrontar l'operació i que davant aquesta manca van crear els seus propis protocols. No obstant però, aquests eren diferents en cada laboratori, provocant que en un d'ells la dosi de radiació per desactivar les espores no fos suficient.

El vicesecretari de defensa ha conclòs que "és un error que el Departament de Defensa assumeix totalment", al mateix temps que ha advertit que el nombre d'instal·lacions d'investigació que han rebut mostres actives pot incrementar, ja que alguns centres van compartir-les.

Més enllà de l'enviament a Corea del Sud, l'exèrcit nord-americà també va fer arribar el bacteri a bases militars del Japó, Gran Bretanya, Austràlia, Canadà, Itàlia i Alemanya.

Què és l'àntrax?

L'àntrax és un bacteri que viu principalment en espores inactives que es poden trobar en el sòl. Aquestes espores, poden ser inhalades o ingerides, fet que les activa.

Entrar-hi en contacte no suposa infectar-se immediatament, però les malalties causades pel bacteri d'àntrax, sense el correcte tractament, poden agreujar-se o fins i tot acabar en mort.

L'àntrax va passara a ocupar un lloc destacat en la consciència nacional dels Estats Units poc després dels atacs de l'onze de setembre de 2001, quan sobres contaminats van arribar a oficines de senadors estatunidencs i a mitjans de comunicació. Vint-i-dues persones es van infectar i cinc d'aquestes van morir.

stats