CORRUPCIÓ A ITÀLIA
Internacional 25/09/2012

Crisi a Roma per les festes i els sous milionaris dels diputats

La regió italiana del Laci ha entrat en crisi. L'escàndol dels sous i la disbauxa dels diputats s'ha cobrat el cap de la governadora Renata Polverini, del partit de Berlusconi. Hi ha més regions sota sospita.

Sandra Buxaderas
3 min
Crisi a Roma per les festes i els sous milionaris dels diputats

ROMAHo ha escrit l'influent setmanari catòlic Famiglia Cristiana : les festes i la disbauxa dels parlamentaris del Laci, la regió italiana amb capital a Roma, són dignes de la decadència del "Baix Imperi" romà. Un argument digne del Satiricó , la paròdia de l'escriptor llatí Petroni portada al cinema per Federico Fellini.

L'últim escàndol de malversació de fons públics a Itàlia va provocar ahir a la nit la dimissió de la governadora Renata Polverini, i avui el Parlament regional podria veure's obligat a dissoldre's.

El motiu és familiar per al sofert ciutadà italià: festes inspirades en les antigues bacanals, protagonitzades per diputats que amb diners públics paguen cotxes i roba de luxe. Uns diputats que cobren més que el primer ministre i el president de la República junts.

Els més esquitxats són els del partit de centredreta de l'ex primer ministre Silvio Berlusconi, el Poble de la Llibertat (PdL), però la resta de partits també en surten mal parats.

La governadora de la regió, Renata Polverini, dimiteix malgrat els precs de Berlusconi, que tem que el partit caigui encara més en les enquestes de cara a les eleccions estatals de primavera. Però Polverini, de qui s'especula que podria passar a les files del partit centrista UDC, ara es dedica a carregar contra el model berlusconià. "El que faig és enviar a casa aquests senyors. Jo estava al capdavant d'un executiu que ha treballat bé, però a causa del Parlament regional ja no és digne. Amb aquests delinqüents no hi tinc res a veure", va dir ahir.

Hi ha dues fotos que simbolitzen l'escàndol, fetes en una festa organitzada per un diputat del PdL. En una, dos homes amb una màscara de porc grapegen la cuixa d'una noia vestida d'esclava. En l'altra, la governadora Polverini, vestida de negre, s'envolta dels diputats disfressats de gladiadors, emperadors i grecs.

Aquesta festa, juntament amb una altra, va costar 40.000 euros. Al diari progressista La Repubblica una ciutadana denunciava, indignada, que enguany el Laci ha negat precisament 40.000 euros a la seva fundació, que paga l'assistència sociosanitària a domicili de 100 malalts de càncer cada any.

El PdL defensa que va pagar les festes de la seva butxaca. Però... i d'on venien els diners del partit? Els grups polítics del Laci han apujat les dotacions anuals sense mesura. El 2011 havien previst repartir-se 5,4 milions d'euros, però van acabar triplicant aquesta xifra.

Amb aquests diners els diputats arrodonien un salari altíssim. Com a mostra, els ingressos del cap de grup del PdL, Franco Fiorito, que ha estat obligat a dimitir i està sent investigat per la justícia. Fiorito cobrava 8.100 euros al mes de sou base, més 4.190 de dietes, 3.000 per les despeses de personal, 8.000 per la presidència del grup regional i 8.000 més per la presidència de la comissió de Pressupostos de la Cambra regional. Total: 31.000 euros mensuals nets, sumats als 21.000 que cobrava com a cap de grup regional. Fiorito ha dit que la situació dels altres partits és semblant.

Punta de l'iceberg

La malversació al Laci és la punta de l'iceberg del que passa a tot Itàlia: a la regió de Milà, la Llombardia, el governador Roberto Formigoni, també del PdL, ha de respondre per què es va deixar pagar vacances valorades en 5 milions d'euros per part de l'empresari que mediava en els sucosos contractes de la sanitat concertada. Per no parlar de la disbauxa de Sicília i d'altres regions.

I a escala estatal, ara el Senat ha d'estudiar si finalment, com ja ha aprovat la Cambra de Diputats, es digna a aprovar una llei per obligar els grups polítics a donar compte dels quasi 75 milions d'euros que reben cada any. Fins ara, tot han estat traves.

stats