PROCÉS CONTRA LA DISSIDÈNCIA
Internacional 06/10/2012

Cuba jutja el jove del PP acusat de l'homicidi de Payá

"Profunda pena". És el que sent el líder de les joventuts del PP de Madrid Ángel Carromero pel "desafortunat accident" que va provocar la mort del dissident Oswaldo Payá. Ahir va ser jutjat a Cuba.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Cuba jutja el jove del PP acusat de l'homicidi de Payá

BARCELONA.Enmig d'estrictes mesures de seguretat i després de la detenció de diversos opositors, Cuba va jutjar ahir el dirigent de les Noves Generacions del PP de Madrid Ángel Carromero, acusat "d'homicidi imprudent" dels dissidents Oswaldo Payá i Harold Ceprero, que van morir en un accident de trànsit. El líder de les joventuts populars, que s'enfronta a una pena màxima de set anys de presó per haver conduït presumptament a un excés de velocitat en el moment del sinistre, va reconèixer davant dels magistrats que va perdre el control del vehicle, però va negar que conduís massa ràpid. "L'última vegada que vaig mirar el comptaquilòmetres, no anava a excés de velocitat", va defensar ahir al tribunal.

Tot i això, Carromero va expressar el seu "profund sentiment de pena pel desafortunat accident" i va assegurar que havia "perdut moltes coses durant aquest període temps" detingut. La defensa en va demanar l'absolució i va denunciar que es trobaven davant d'una "indefensió absoluta" per no poder presentar un peritatge del procés. En el moment de tancar aquesta edició encara no es coneixia la sentència.

De fet, ni la família de Payá, líder del Moviment Cristià d'Alliberament, ni de Ceprero, membre de les joventuts d'aquest grup dissident, han presentat acusacions contra Carromero. La viuda de Payá va desplaçar-se ahir fins al poble de Ciego de Ávila per estar amb la família de Ceprero. Les dues parts, víctimes de l'accident, asseguren que Carromero "no és culpable i que ja hauria de ser a Espanya" i defensen que el cotxe dels dissidents, que es va estavellar a finals de juliol, va patir una persecució. Als fills de Payá, que ja van veure com la detenció d'opositors entelava el funeral del seu pare, se'ls va barrar ahir el pas al tribunal i se'ls va prohir que fessin qualsevol declaració a la premsa.

Seguint el guió previst

Segons el periodista Joan Antoni Guerrero, col·laborador en mitjans d'opositors cubans, el cas Carromero està seguint el guió previst. Guerrero opina que el jove de 27 anys s'ha convertit en "l'Alan Gross espanyol", "una moneda de canvi" davant del govern Rajoy, que de moment no s'ha posicionat sobre l'afer i ja ha començat a fer concessions a l'Havana, com no convidar els dissidents a la festa de la Hispanitat a la seva ambaixada.

stats