ACCIDENT POLÈMIC
Internacional 01/08/2012

Cuba acusa d'homicidi el jove del PP que anava amb Payá

Cuba jutjarà el dirigent de les Noves Generacions del PP de Madrid Ángel Carromero per homicidi. El jove conduïa el cotxe on van morir els dissidents Oswaldo Payá i Harold Cepero.

Marc Vidal
2 min
El règim cubà va difondre dilluns un vídeo en què Ángel Carromero va corroborar la versió oficial de l'accident de trànsit com a causa de la mort dels dissidents Oswaldo Payá i Harold Cepero.

BARCELONA.La justícia cubana va decidir ahir actuar contra el dirigent de les Noves Generacions del PP de Madrid Ángel Carromero, que conduïa el cotxe en què van morir els dissidents cubans Oswaldo Payá i Harold Cepero el 22 de juliol passat. El diari Granma , l'òrgan oficial d'expressió del règim cubà, va assegurar en la seva edició d'ahir que Carromero havia estat acusat d'homicidi i fonts diplomàtiques espanyoles van confirmar a l'agència Efe que s'havia decretat "presó provisional" contra el jove a l'espera que acabi la investigació oficial del que va passar.

En un llarg editorial, el diari Granma va carregar contra Carromero i l'altre jove polític conservador suec que també anava al cotxe, Jens Aron Modig, "que van entrar a Cuba el 19 de juliol amb visats de turista i dissimuladament, violant el seu estatus migratori, es van involucrar en activitats netament polítiques contra l'ordre constitucional", segons l'acusació que va fer el rotatiu.

El diari del règim va afirmar que Carromero és un home "pròxim als connotats anticubans José María Aznar i Esperanza Aguirre" i que ell i el suec, al qual ja s'ha permès tornar al seu país, van viatjar a Cuba per finançar el Moviment Cristià d'Alliberament (MCA) que liderava l'històric dissident Oswaldo Payá i assessorar en la creació de la branca juvenil de l'organització.

Les acusacions del Granma van arribar l'endemà que el règim cubà difongués un vídeo en què Carromero va corroborar la versió de l'accident com la causa de la mort dels dos dissidents, davant dels dubtes de les organitzacions opositores cubanes i la família del mateix Payá.

A més del vídeo, el govern de l'Havana va fer comparèixer també dilluns davant la premsa Aron Modig, que va admetre que havia portat al país 4.000 € per finançar activitats opositores i va demanar perdó "per haver vingut a realitzar activitats il·lícites en aquest país", va dir.

Pel càrrec que se li imputa a Carromero, la justícia cubana preveu penes que van d'un a deu anys de presó. "Crec que serà jutjat a Cuba, incriminat i comdemnat", va assegurar ahir al diari ARA l'assagista i responsable del blog Penultimosdias.com , Ernesto Hernández Busto. "Que compleixi la pena a l'illa o que torni a Espanya per complir-la dependrà de la negociació que faci el govern espanyol amb les autoritats cubanes", va afegir el bloguer.

Una moneda de canvi

"Ángel Carromero és la moneda de canvi que ha esperat llargament el govern cubà per pressionar Espanya, que, amb l'arribada del PP al poder, ha endurit el to amb Cuba i ara l'haurà de rebaixar", assegura la bloguera i activista Yoani Sánchez per telèfon des de l'Havana, que recorda el cas d'Alan Gross, el cooperant nord-americà detingut l'any 2009 a Cuba que va ser condemnat a 15 anys de presó.

"És molt temptador tenir inculpat algú tan pròxim al PP, una de les bèsties negres de la propaganda cubana -explica Hernández Busto-, que actuï com a cas exemplaritzant davant de governs i institucions europees que ajuden moralment i econòmicament la dissidència".

Ahir el govern espanyol va mantenir el mutisme dels últims dies sobre el cas a l'espera, van dir fonts del ministeri d'Afers Estrangers, de l'arribada de la comunicació oficial de la imputació al jove polític madrileny.

stats