TURQUIA
Internacional 22/07/2016

“Des que és al poder, Erdogan ha estat al nostre costat”

A l’humil barri d’Istanbul on va néixer, el president és un ídol

Lara Villalón
3 min
Un home passejant amb una bandera a l’avinguda Istiklal d’Istanbul, a tocar del barri de Kasimpasa, on va créixer Erdogan.

IstanbulSón quarts de sis de la tarda i els carrers es comencen a omplir de nou. Alguns veïns de Kasimpasa, el barri d’Istanbul on va créixer el president Recep Tayyip Erdogan, es dirigeixen al port a celebrar -per sisè dia consecutiu- que el poble turc va vèncer els militars en el seu intent de cop d’estat. Pels carrers circulen sobretot homes, però també famílies i alguna parella jove. Els cotxes desfilen decorats amb banderes nacionals i marquen un ritme estrident i alegre amb els clàxons. El sol cau i des de qualsevol punt del barri s’escolta sense interrupció la cançó del president Erdogan i la banda militar otomana, un tema musical creat per al cos de soldats de l’exèrcit otomà. Una hora més tard s’afegeixen a la festa gairebé una desena de motos de la policia i un cotxe de bombers. Tothom xiula i felicita la policia, que va donar suport als manifestants que intentaven aturar el cop i els va protegir.

“Un altre president hauria fugit espantat tan bon punt els militars van començar a disparar a civils. Erdogan ens va animar des de l’inici. Des que va arribar al poder ha estat al nostre costat”, diu Ömer, propietari de la fleca Yesil. Per a ell, el govern islamista de l’AKP, que fa 14 anys que és al poder, ha convertit Turquia en una societat més igualitària. “Abans de l’AKP els governs kemalistes havien prohibit a les dones dur el vel a la feina i a l’escola. El meu cosí volia entrar a l’exèrcit i no ho va poder fer perquè el seu avi era imam. Es reprimien els musulmans. Erdogan ha donat orgull a gran part de la societat turca”, afegeix.

De quan Recep Tayyip era jove

Kasimpasa és un barri conservador de classe mitjana-baixa. A tocar de Taksim, el centre d’oci de la ciutat, destaca pels seus carrers empinats de formes impossibles. Per aquí empenyia un carretó amb panets un jove Recep Tayyip fa gairebé cinquanta anys. Va néixer a Rezi, al mar Negre, però pocs anys després la seva família es va instal·lar al centre la gran ciutat. La imatge d’home fet a si mateix l’ha ajudat molt a conquerir les classes populars tant a Istanbul com al cor de l’Anatòlia, tradicionalment conservadora.

El barri ha canviat molt des de llavors, però el fill adoptiu de Kasimpasa ha procurat tenir contents els seus veïns. Ahmet, que neteja la mesquita Taht Kadisi, comenta: “Abans d’Erdogan molts carrers estaven sense asfaltar. L’aigua sortia de l’aixeta molt bruta i sovint tallaven l’electricitat. Ell ho ha renovat tot”. El dia del cop militar tots els imams del barri van animar els veïns a sortir al carrer per defensar la democràcia i el govern d’Erdogan. Ahmet diu que no va ser una ordre del govern, sinó que ho van fer voluntàriament. “Crec que si no fas costat als colpistes has d’actuar i això és el que van fer els imams. Defensar la democràcia i la no-violència”, afegeix.

Kasimpasa és un barri de cases arreplegades, velles però amb encant. Hi destaca el gran estadi de futbol, renovat recentment i que porta el nom del president. Les cafeteries hi abunden però no hi ha bars i només hi ha un restaurant. Les botigues que venen alcohol es poden comptar amb els dits d’una mà. Murad és propietari d’una d’elles, Pasa Tekel, i admet que ell no vota Erdogan però tot i així no estava a favor del cop. “Jo prefereixo un govern més laic que el d’Erdogan, però no vull els militars. Ja vam patir el cop del 1980 i vam passar molts dies sense sortir de casa per la violència als carrers. Erdogan no m’agrada, però l’han escollit democràticament”, comenta.

El govern turc suspèn la Convenció Europea de Drets Humans

El govern turc va anunciar ahir la suspensió de la Convenció Europea de Drets Humans mentre duri l’estat d’emergència que està en vigor per un període d’entre 40 i 45 dies, menys dels tres mesos anunciats en un principi. Les autoritats turques van apuntar que la suspensió temporal de la Convenció es farà “com es va fer a França” en el marc de l’estat d’emergència posterior als atemptats jihadistes de París l’any passat. Ahir van continuar les vistes judicials contra els 11.000 detinguts pel cop, entre ells 6.000 militars i 750 jutges i fiscals, que majoritàriament van a presó preventiva. També van ser suspesos dels seus càrrecs 28.000 funcionaris, 21.000 d’ells empleats del ministeri d’Educació, als quals s’afegeixen 21.000 docents de l’ensenyament privat.

stats