PRÒXIM ORIENT
Internacional 22/07/2015

Desapareguts a la guerra de Síria

Tres periodistes espanyols desapareixen al centre d’Alep però Exteriors evita parlar de “segrest”

Ara
3 min
L’ÚLTIMA IMATGE 
 Els tres periodistes desapareguts a Alep posen somrient als seients de darrere d’una furgoneta en la selfie que va fer el  Seu fixer, el professional local que fa tasques de traducció, producció i, sobretot, intenta que el viatge sigui segur. La foto seria l’última que els reporters van penjar a les xarxes socials abans de desaparèixer sense deixar rastre.

BarcelonaNo hi ha cap rastre de tres periodistes espanyols que estaven treballant a Síria, el país més mortífer per als professionals de la premsa. Ahir el ministeri d’Exteriors i la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) van evitar referir-se a un “segrest” i es van limitar a assenyalar que els tres homes estan “desapareguts”. Els periodistes són Antonio Pampliega, Ángel Sastre i José Manuel López, tots tres freelance amb experiència en zones de conflicte que treballaven fent reportatges a la ciutat siriana d’Alep, controlada per grups islamistes i escenari de cruents enfrontaments i massacres. Se’ls va perdre la pista el dia 13 de juliol, segons van explicar els familiars en un comunicat conjunt en què van insistir a reclamar “paciència però sobretot respecte” davant de la incertesa de la situació.

Poca informació va transcendir ahir sobre les circumstàncies que envolten aquesta desaparició. No es va detallar el lloc exacte on eren els reporters, que, segons algunes fonts, es tracta del centre d’Alep, concretament el barri Al-Maadi. El director de l’Observatori Sirià de Drets Humans, Rami Abderrahman, va explicar en declaracions a l’agència Efe que se’ls va perdre la pista quan anaven en una furgoneta blanca amb el seu traductor local. Era l’11 de juliol, quan, segons l’activista, homes armats, vestits amb roba d’estil afganès, van interceptar el vehicle. Abderrahman no va saber identificar, però, a quin grup pertanyien els presumptes raptors.

Pacte trencat

De fet, periodistes especialitzats en la regió del Pròxim Orient i en conflictes lamentaven ahir a través de les xarxes socials que el diari Abc publiqués a mitja tarda el “segrest” dels tres periodistes, desobeint, sembla, l’acord al qual s’havia arribat amb les autoritats diplomàtiques espanyoles per esperar a publicar cap informació abans de tenir alguna reivindicació o indici del que pot haver passat. L’absència de senyals dels reporters des de feia dies era coneguda en els cercles familiars i periodístics, que haurien preferit mantenir el silenci per poder recopilar més informació. En casos similars de segrestos la prudència i la cautela són les grans aliades en les investigacions i els contactes amb els possibles captors per saber les condicions i les demandes per a l’alliberament. Poc després, l’ A bc va rectificar i informava de la “desaparició” dels reporters.

Els tres periodistes tenen en comú que treballen per compte propi i cobren els articles a tant la peça o amb paquets tancats a diferents mitjans. A més, acumulen una llarga trajectòria en zones de conflictes.

Experts en conflictes

Pampliega és un periodista madrileny de 33 anys que ha col·laborat, entre altres mitjans, amb la cadena televisiva Cuatro. És, a més, autor del blog Un mundo en guerra, en què detalla la seva cobertura de conflictes bèl·lics des de l’any 2008 -Síria, el Sudan del Sud o Somàlia-, i és també el protagonista del documental Paying to go to war, en què explica en primera persona la precarietat dels periodistes de conflictes bèl·lics. Molt actiu a les xarxes socials, els seus comptes de Twitter i Facebook van ser desactivats poques hores després que es fes pública la seva desaparició.

De la mateixa manera, el reporter extremeny Ángel Sastre informa per a Onda Cero i La Razón, entre altres mitjans, i amb la seva càmera cobreix tant històries a l’Amèrica Llatina com al Pròxim Orient, dues regions que li fan tenir “el cor partit”, segons escriu a la seva biografia de Twitter. Per la seva banda, el lleonès José Manuel López també ha publicat en diversos mitjans els seus treballs, que han sigut guardonats a nivell internacional. El fotoperiodista fa onze anys que documenta les difícils situacions de Guatemala, l’Afganistan, l’Iraq, Palestina i Kosovo, entre altres llocs.

stats