LLIBERTAT DE PREMSA
Internacional 29/10/2012

Detingut per assenyalar evasors fiscals grecs

Liz Alderman
2 min
Detingut per assenyalar evasors fiscals grecs

THE NEW YORK TIMES / ATENESLa policia grega va detenir ahir, i ràpidament va alliberar, el propietari i editor d'una prestigiosa revista d'investigació que va publicar una llista de més de 2.000 grecs que se sospita que tenen comptes a Suïssa, una acció que afegeix més controvèrsia a l'escàndol de si el govern està perseguint activament aquests i altres evasors fiscals o fa la vista grossa.

La policia va assegurar que havia rebut ordres de detenir l'editor de la revista Hot Doc , Costas Vaxevanis, per un delicte de faltes i la premsa grega va informar que els càrrecs que se li imputen eren de la violació de la privacitat de les persones que apareixien a la llista.

Vaxevanis va publicar un missatge a Twitter ahir al matí en què explicava que 15 policies havien envoltat la casa d'un amic on era "com si fossin tropes d'assalt gregues amb uniforme alemany". I més tard va llançar un nou missatge a la xarxa molt més inquietant: "Estan entrant a casa amb el fiscal ara mateix. M'estan detenint. Passa-ho".

Hores després, va ser rebut davant la caserna de la policia a Atenes amb crits de suport d'un nombrós grup de persones que s'hi havien aplegat. Aquest dilluns compareixerà davant la justícia i s'espera que avui mateix es fixi la data del judici.

A la llista publicada per Hot Doc hi apareix un exministre de Cultura, diversos funcionaris del ministeri de Finances i diferents empresaris. Segons la informació de la revista, tots tenen comptes en una sucursal de l'HSBC a Ginebra. La publicació manté que la llista és la de 2.059 suposats evasors fiscals que va ser entregada al govern grec l'any 2010 per Christine Lagarde, aleshores ministra d'Economia de França i ara cap del Fons Monetari Internacional, per ajudar Grècia a lluitar contra l'evasió d'impostos i incrementar així els ingressos d'un estat en fallida.

Fer-ne o no fer-ne res

La setmana passada, enmig d'una polèmica creixent, dos exministres es van veure forçats a explicar per què els seus governs no havien actuat contra les persones de la llista dos anys després que el govern francès l'entregués a Atenes. George Papaconstantinou, el ministre que va rebre el registre, va assegurar que no el va poder fer servir, ja que havia estat obtingut il·legalment per un exempleat del banc i que l'havia passat al seu successor Evàngelos Venizelos, actualment el líder del Partit Socialista.

A més, la detenció de Vaxevanis posa en qüestió la llibertat de premsa en un país que sovint recorda als seus socis europeus que és el bressol de la democràcia i Reporters sense Fronteres va emetre ahir un comunicat de condemna. "No és un criminal", va assegurar aquesta organització, que va qualificar la detenció de "desproporcionada".

Vaxevanis va assegurar que ell no és l'autèntic perill per al seu país. "En lloc de detenir els evasors fiscals i els ministres que van tenir i tenen la llista a les seves mans i no van fer o no fan res, intenten aturar la veritat i atacar el periodisme lliure", va dir en una entrevista penjada a internet que va tenir molta difusió. La xarxa grega va bullir ahir amb aquest cas i en molt poca estona, de bon matí, es van recollir 10.000 adhesions a través d'internet a una iniciativa per demanar l'alliberamanet del periodista.

stats