MOBILITZACIÓ MORTAL
Internacional 17/08/2012

Divuit miners sud-africans moren per trets de la policia

El govern sud-africà investigarà per què la policia va matar almenys divuit miners que reivindicaven millores laborals. Les imatges de la massacre van fer recordar els brutals enfrontaments de l'apartheid.

Ara
2 min
Un policia, pistola en mà, comprova quin és l'estat d'un dels miners morts durant la massacre de les forces de seguretat.

BARCELONA.La policia sud-africana va matar ahir almenys divuit miners que participaven en una mobilització per millorar les seves condicions laborals. Els fets van passar a la mina de plata de Marikana, propietat de la multinacional Lonmin, on els treballadors es van declarar en vaga divendres passat. Ahir, quan la policia instal·lava un filat espinós per envoltar els vaguistes, un grup d'aquests -armats amb pals i ganivets- se'ls va encarar i els agents van obrir foc amb armes automàtiques indiscriminadament.

Les imatges de la massacre, captades per una càmera de televisió, van fer reviure per un moment les brutals escenes dels 90 quan a Sud-àfrica, en plena política de l'apartheid, els agents antidisturbis -blancs- disparaven contra els negres que clamaven pels seus drets.

D'ençà que divendres els miners es van declarar en vaga, una convocatòria "il·legal" segons la direcció de l'empresa que s'havia vist obligada a aturar la producció, la tensió no s'havia aturat ni un moment i els últims dies fins a 10 persones havien mort en incidents derivats de la mobilització.

Des de dimarts, un grup de 3.000 treballadors s'havien fet forts en un puig davant la mina i les forces de seguretat tenien ahir l'ordre de desallotjar-los. Quan la policia estava preparant l'operació van començar alguns xocs -no és clar si alguns manifestants van disparar contra els agents- i finalment hi va haver els trets mortals.

"Armats fins a les dents"

El ministre de l'Interior sud-africà, Nathi Mthethwa, va assegurar ahir que la policia havia actuat "en defensa pròpia" i que els manifestants "anaven armats fins a les dents". De la seva part, el president Jacob Zuma va fer una crida a la calma i va lamentar la "violència sense sentit". El govern sud-africà va prometre obrir una investigació per aclarir què va passar.

stats