Internacional 02/10/2012

Dures crítiques a Merkel del nou candidat de l'SPD

L'exministre de Finances alemany Peer Steinbrück serà el principal contrincant d'Angela Merkel en les eleccions a la cancelleria del 2013. El socialdemòcrata va ser designat ahir per la cúpula de l'SPD.

Isaac Lluch
2 min
Dures crítiques a Merkel
 Del nou candidat de l'SPD

BERLÍNJa és oficial: la cúpula del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) va designar ahir per unanimitat l'exministre federal de Finances Peer Steinbrück com a candidat a canceller per a les legislatives del setembre de l'any que ve. Amb aquest "vent a favor", el principal rival d'Angela Merkel en els pròxims comicis va obrir foc a una llarga precampanya amb un atac frontal a qui va ser la seva cap de govern des del 2005 fins al 2009.

L'actual executiu de la cristianodemòcrata Angela Merkel (CDU), aliada amb liberals (FDP) i conservadors bavaresos (CSU), és "el pitjor des de l'inici de la República Federal Alemanya", va apuntar Steinbrück, que tampoc es va estar de denunciar el "fals rumb" en política europea de la cancellera. "En la crisi de l'euro, Merkel tot just lluita contra els símptomes i no contra les causes reals que l'originen", va dir.

Steinbrück, de 65 anys, va anunciar ahir una "divertida" campanya davant Merkel. El seu nomenament com a candidat a canceller de l'SPD haurà de ser refermat per les bases del partit en el congrés del 9 de desembre a Hannover, per al qual no s'ha anunciat cap candidatura alternativa un cop que els altres dos pesos pesants socialdemòcrates, Sigmar Gabriel i Frank-Walter Steinmeier, hi han renunciat.

Gabriel, el president del SPD, volia optar a ser candidat a la cancelleria, però no podia: li falta carisma. Steinmeier, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, podia però no volia. Ja va desgastar-se prou el 2009, quan, després de complir legislatura com a ministre d'Exteriors en el govern de gran coalició amb Merkel, es va mostrar molt tou amb la cancellera en la campanya, segons li van retreure.

En el fons, l'SPD sap des de fa setmanes que per activar el "mode lluita" contra Merkel no hi ha ningú millor que Steinbrück. Respectat per la seva intel·ligència i el seu humor, el nou candidat no ha trigat a tirar dards contra la seva excap de gabinet, amb qui ha assegurat que ja no vol treballar més. Segons ha reiterat els últims dies, Steinbrück té com a objectiu dissoldre l'actual govern conservador i encapçalar una coalició amb Els Verds.

Un candidat de tall conservador

L'avantatge que té en les enquestes Merkel (50%), però, és notable. Steinbrück (36%) comença a ser agressiu en el seu discurs, amb l'esperança que el seu pragmatisme farà la resta per esgarrapar vots. I és que és considerat un socialdemòcrata de tall neoliberal que vol sumar el vot del centre d'una manera combativa.

La premsa alemanya el qualifica unànimement com la millor opció de l'SPD per plantar cara a Merkel, per bé que també preveuen, paradoxalment, que el principal enemic de Steinbrück és el mateix Partit Socialdemòcrata. El conservadorisme del candidat, que sempre ha defensat l'anomenada Agenda 2010 -el programa de retallades a les subvencions estatals portades a terme per l'excanceller Gerhard Schröder-, el penalitza davant l'ala esquerra de l'SPD. "No és el candidat desitjat, però haurem d'estar units", va admetre ahir el coordinador de l'esquerra en la cúpula de l'SPD, Ralf Stegner, que va elogiar, això sí, un punt fort del nou aspirant: la seva política dura de reformes en el sector financer.

stats