LA CURSA PER LA CASA BLANCA
Internacional 27/08/2012

EUA 2012: arrenca el xou electoral

Núria Ferragutcasas
3 min
EUA 2012: arrenca el xou electoral

WASHINGTONLa recta final de les eleccions presidencials de novembre ha començat i les convencions dels dos partits que se celebraran els pròxims dies simbolitzen el tret de sortida. Els republicans, però, van decidir dissabte retardar un dia l'inici de la seva convenció davant l'arribada de la tempesta tropical Isaac a Tampa, Florida. Malgrat aquest imprevist meteorològic, no s'esperen grans sorpreses i, encara menys, el drama d'anys anteriors.

Els dies de lluites fratricides, com la del president demòcrata Jimmy Carter contra el senador Ted Kennedy el 1980 o victòries estretes com la del president republicà Gerald Ford sobre el governador Ronald Reagan en l'última nit de la convenció de 1976, són història. Les convencions d'avui tenen un guió estricte i els partits les preparen com espectacles polítics magnificents amb l'objectiu d'esperonar les seves bases i persuadir els votants.

Res es deixa a l'atzar: música, globus vermells i blaus, pancartes, confeti, discursos curts de diferents líders del partit, vídeos, històries humanes... Tot està elaborat a consciència i fins a l'últim detall. De vegades, però, poden sorgir contratemps. Fa quatre anys la revelació de l'embaràs de la filla menor de la candidata republicana a la vicepresidència, la líder del Tea Party Sarah Palin, va acaparar els titulars dels primers dies de la convenció. L'exgovernadora d'Alaska va enterrar la molesta notícia amb el seu discurs -i el seu pintallavis i un pit bull-, que va electritzar les bases conservadores.

Els canvis en els procediments de les primàries de les últimes dècades han tret protagonisme a la funció principal de les convencions: nomenar els candidats presidencials de cada partit a partir d'una votació dels delegats escollits pels militants de cada estat. Els aspirants a la Casa Blanca ja hi arriben amb una majoria assegurada. Així, les convencions es converteixen només en una mera plataforma per enaltir la figura dels candidats a la presidència i potenciar els seus missatges i programes electorals.

Millorar la imatge de Romney

A partir de demà, els republicans seran els primers a utilitzar aquesta arma política. No serà fàcil: les televisions cada cop hi dediquen menys minuts, ja que tenen poca audiència i molts les consideren avorrides. El seu gran objectiu és millorar la imatge d'estadista i de bon empresari del seu candidat, Mitt Romney, que ha estat malmesa en els últims mesos pels atacs de la campanya del president Obama i per les seves ficades de pota durant un viatge internacional a Londres i Jerusalem.

Els republicans esperen que el governador de Nova Jersey, Chris Christie, exalti les bases amb el seu discurs d'obertura, de la mateixa manera que ho va fer Sarah Palin el 2008 quan va acceptar la seva nominació com a candidata a la vicepresidència.

A més, amb la presència de l'exsecretària d'Estat Condoleezza Rice i el senador de Florida, Marco Rubio, volen captar l'atenció de les dones i de la comunitat llatina, ja que Obama té un marge ampli sobre Romney en aquests dos grups de l'electorat.

Per la seva banda, els demòcrates buscaran exalçar el primer mandat del president, Barack Obama, i ho faran a través de les paraules de l'expresident Bill Clinton, que té una gran popularitat. Clinton, que va aconseguir un superàvit pressupostari durant la seva presidència als anys noranta, també va haver de bregar contra un Congrés dividit i s'espera que sigui molt crític amb l'oposició i lloï les polítiques econòmiques de Barack Obama. D'altra banda, els demòcrates tenen l'esperança que l'alcalde de San Antonio (Texas), Julián Castro, un jove llatí de 37 anys, aconsegueixi mobilitzar el vot dels llatins per Obama. Castro, com Christie, farà un dels discursos més importants de la convenció.

Revertir el terratrèmol polític

Tampa creua els dits perquè l'únic huracà que rebi aquesta setmana sigui el conservador. Unes 50.000 persones assistiran a la convenció republicana, que ha de potenciar la candidatura de Mitt Romney i Paul Ryan. El pas de la tempesta tropical Isaac per la ciutat s'espera per avui i el risc que assoleixi la categoria d'huracà és mínim.

Fa uns dies el periodista de The Washington Post Dana Milbank feia broma en la seva columna sobre la possibilitat que Déu hagi abandonat els republicans. Entre la tempesta tropical i el terratrèmol polític de les declaracions del candidat republicà a senador de Missouri, Todd Akin -que va afirmar que una dona en una situació de "violació real" pot evitar un embaràs-, els republicans no han pogut centrar-se en el seu missatge.

En la convenció, el Partit Republicà i el seu candidat, Mitt Romney, intentaran reconduir la situació i explicaran per què creuen que el país necessita un canvi. Dades com l'elevat atur del 8,3% i el creixement dèbil del país retronaran, de ben segur, més d'un cop pels altaveus del centre de convencions de Tampa i l'exgovernador de Massachusetts intentarà, des d'un escenari majestuós, convèncer els votants que el president Obama no es mereix ser reelegit perquè la seva gestió ha provocat la pitjor recuperació econòmica de la història del país.

A més, també haurà de demostrar que ell és la persona indicada per substituir-lo.

stats