Internacional 12/10/2015

Els EUA indemnitzaran les víctimes de l’atac a l’hospital

El bombardeig al centre de MSF va causar 22 morts

Núria Ferragutcasas
3 min
Un dels quiròfans de l’hospital de Kunduz, atacat el dissabte 3 d’octubre pels Estats Units.

WashingtonEl Pentàgon ha anunciat aquest cap de setmana que indemnitzarà els civils ferits i els familiars dels morts en l’atac dels Estats Units sobre un hospital de Metges Sense Fronteres (MSF) a Kunduz, a l’Afganistan. El bombardeig va provocar 22 morts -12 d’ells treballadors de l’ONG-, desenes de ferits i una trentena de desapareguts.

“El departament [de Defensa] creu que ha d’afrontar les conseqüències del tràgic incident a Kunduz”, va assegurar el portaveu del Pentàgon, Peter Cook, en un comunicat. Aquesta decisió va arribar una setmana després de l’atac i tres dies després que el president nord-americà, Barack Obama, demanés perdó a la presidenta de MSF, Joanne Liu.

Cook va explicar que les forces americanes a l’Afganistan “treballaran amb els afectats per determinar els pagaments apropiats” i podrien també fer “pagaments per reparar l’hospital” destruït. “Si cal i és adequat, el govern requerirà més autoritat al Congrés per portar a terme aquests pagaments”, va afirmar.

D’altra banda, el comandant de l’exèrcit dels Estats Units a l’Afganistan, el general John Campbell, va dir dimarts passat que l’atac contra l’hospital de Metges Sense Fronteres havia sigut “un error”. “Mai atacaríem intencionadament una instal·lació mèdica protegida”, va assegurar el general. El secretari del departament d’Estat, per la seva banda, va afegir que els Estats Units faran “tot el possible per entendre aquest tràgic incident, aprendre’n i fer retre comptes a les persones responsables”. El Pentàgon ha iniciat la seva pròpia investigació sobre el bombardeig de Kunduz, separada de les de l’OTAN i l’Afganistan.

Una investigació independent

MSF ha condemnat l’atac, que considera un “crim de guerra”, i ha exigit una comissió investigadora independent, prevista a les Convencions de Ginebra. “Acceptem la disculpa del president Obama. Tot i així, encara no tenim una explicació clara de l’ atac”, va lamentar dijous passat el director general d’aquesta organització, Christopher Stokes, en una roda de premsa a Kabul. Per això va insistir que cal una investigació independent “que estableixi els fets i determini què va passar i per què”.

A més, la institució humanitària ha assegurat que en el seu hospital no hi havia talibans armats. En el moment de l’atac hi havia 105 pacients i 80 membres de MSF, tres dels quals eren estrangers.

El bombardeig sobre l’hospital es va produir pocs dies després que els talibans ocupessin la ciutat de Kunduz, al nord del país. Les batalles entre aquests insurgents i les forces afganeses, ajudades per una coalició internacional de l’OTAN, van provocar desenes de morts i ferits.

Si els Estats Units paguen, finalment, indemnitzacions a les víctimes de l’atac a l’hospital, no serà la primera vegada que ho fa. Malgrat que no són habituals, el govern afganès va revelar que el 2012 els nord-americans van pagar indemnitzacions de 50.000 dòlars a cada una de les famílies de les 17 persones que van morir en la massacre causada per un soldat de les seves forces, Robert Bales, a dues viles de Kandahar, l’11 de març d’aquell any.

El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va explicar la setmana passada que Obama va expressar el seu condol no només a la presidenta de MSF sinó també al president de l’Afganistan, Aixraf Ghani. A més, els va assegurar que el seu país farà una investigació “profunda” i “transparent” de l’incident a Kunduz. “Si cal processar individus, així es farà [...]. Als Estats Units, quan cometem errors, els assumim”, va subratllar Earnest.

stats