TENSIÓ AL GOLF PÈRSIC
Internacional 05/12/2012

Els EUA neguen que l'Iran els hagi caçat un 'drone'

Thomas Erdbrink
2 min
Captura d'un vídeo de la televisió estatal iraniana que mostrava el suposat drone nord-americà capturat pel règim dels aiatol·làs.

THE NEW YORK TIMES / TEHERANLa marina de la Guàrdia Revolucionària Iraniana va capturar ahir un drone nord-americà que hauria entrat a l'espai aeri del país pel golf Pèrsic, segons va informar la televisió estatal. La notícia va ser ràpidament negada per la marina dels Estats Units.

Els mitjans iranians van dir que l'aparell era un ScanEagle, construït per Boeing, que, d'acord amb la pàgina web de l'empresa, pot ser llançat i controlat des de vaixells.

Un portaveu de la marina dels Estats Units a Bahrain va negar la versió de Teheran i va dir que cap drone nord-americà s'havia perdut.

"La marina dels Estats Units és responsable de tots els aparells no tripulats que operen a la regió del Pròxim Orient", va dir el portaveu del comandament central de les forces navals dels Estats Units a Bahrain. "Les nostres missions al Golf es limiten a aigües internacionalment reconegudes i a l'espai aeri. No tenim registrada cap pèrdua recent d'aparells ScanEagle".

De totes maneres, el drone podria haver estat enviat per la CIA, o per l'Agència de Seguretat Nacional. Totes dues tenen els ulls posats en el règim dels aiatol·làs. Més enllà, diverses monarquies del golf Pèrsic també tenen drones ScanEagle.

Escalada de tensió

Si la captura es confirma, indicaria un augment en la tensió entre els Estats Units i l'Iran a l'espai aeri sobre el Golf. El 8 de novembre, el Pentàgon va dir que avions de guerra iranians havien atacat un drone Predator que volava sobre el Golf una setmana abans. Els Estats Units van dir que era la primera vegada que un avió de guerra iranià havia atacat un drone nord-americà.

Sense fer referència al suposat drone capturat, el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, va alertar ahir els "enemics de Teheran" dels perills que comporta atacar el seu règim. "Els nostres enemics haurien d'obrir els ulls -va dir durant un discurs-. Potser poden fer alguns passos endavant, però al final els farem recular fins més enllà de les seves fronteres".

Un antic membre de la Comissió d'Afers Estrangers i Seguretat Nacional de l'Iran, Heixmatol·lah Falahtpixeh, va dir que la captura "il·lustra el poder creixent de l'Iran i la falta d'interès dels Estats Units a arreglar les relacions amb Teheran". El Parlament iranià, que sempre celebra qualsevol èxit de la Guàrdia Revolucionària, va demanar més detalls de la captura.

El mes passat l'Iran va denunciar vuit violacions dels EUA al seu espai aeri amb avions nord-americans. L'última queixa de Teheran va arribar dotze mesos després que l'Iran digués que havia abatut un aparell controlat per la CIA. La televisió iraniana mostrava imatges del drone -aparentment intacte- que Teheran havia batejat amb el sobrenom de la bèstia de Kandahar , en referència a una base d'aquests aparells a l'Afganistan.

stats