NEGOCIACIÓ POLÍTICA
Internacional 28/12/2012

Els EUA s'encaminen cap a l''abisme fiscal'

Contra rellotge, el president dels EUA, Barack Obama, negocia un pacte amb els republicans per evitar l'abisme fiscal. Les conseqüències d'un desacord serien dramàtiques per a l'economia global

Núria Ferragutcasas
4 min
Els EUA s'encaminen cap a l''abisme fiscal'

WASHINGTONEls Estats Units es precipiten sense fre cap a l' abisme fiscal . El president Barack Obama i els republicans només tenen quatre dies per aturar l'entrada en vigor d'un augment d'impostos i unes retallades de despesa pública que impactaran en el creixement econòmic del país i, de retruc, de tot el món. Tot i així, l'ambient polític a Washington continua molt enrarit i cada vegada sembla més difícil que s'arribi a una entesa abans de l'1 de gener.

El compromís entre republicans i demòcrates per evitar l'abisme fiscal és imprescindible, ja que cap dels dos partits té una majoria suficient per aprovar les seves pròpies propostes -els republicans dominen la cambra baixa i els demòcrates el Senat-. Per això, Obama ha escurçat les vacances familiars a Hawaii i liderarà l'últim intent per aconseguir un pacte en una negociació crispada que pot tenir conseqüències greus per a l'economia. L'Oficina de Pressupostos del Congrés alerta que la inacció pot suposar per al país una tornada a la recessió i un augment de l'atur fins al 9%.

La negociació, bloquejada

Cap de les dues propostes que hi ha sobre la taula genera consens

Un acord entre els dos grans partits és més urgent que mai, ja que el deute públic dels Estats Units arribarà al seu sostre de 16,3 bilions de dòlars el 31 de gener, segons el departament del Tresor. Així, els republicans i els demòcrates han de negociar no només com evitar l' abisme fiscal sinó també l'augment d'aquest límit. Actualment, les negociacions estan encallades amb dues propostes sobre la taula: la del president i la del líder dels republicans a la Cambra de Representants.

Ahir els demòcrates del Senat, amb l'ajuda de la Casa Blanca, intentaven aprovar un nou pla que posaria la pilota a la teulada dels republicans. Davant la immediatesa de l' abisme fiscal , els legisladors busquen ara una solució de mínims per retardar les retallades i un increment d'impostos a les classes mitjanes, i aconseguir més temps per arribar a un gran pacte per reduir el dèficit públic. "L'única manera d'evitar l' abisme fiscal és que una minoria dels republicans i una majoria dels demòcrates es posin d'acord", segons el professor de ciència política de la Universitat de Virgínia Larry Sabato.

El paper d'Obama

El president retallarà programes socials i farà pagar més als rics

El president Obama vol reduir l'alta despesa pública del país i ho vol fer a través d'una combinació de retallades de programes socials i un increment dels impostos als més rics. La seva primera proposta era apujar els tipus impositius a les rendes de més de 250.000 dòlars però fa dues setmanes va canviar la seva oferta per aconseguir el suport dels republicans. En la seva última proposta, ha augmentat el sostre d'impostos per a classes adinerades fins als 400.000 dòlars i, per tant, rebaixa els ingressos federals de 16.000 a 12.000 milions de dòlars.

La proposta republicana

El dilema intern d'apujar els impostos

Els republicans estan en contra de la proposta del president perquè creuen que un augment dels impostos serà negatiu per a l'economia i perquè no estableix retallades de despesa pública prou grans. Tot i així, també han canviat la seva posició per arribar a un acord i, de moment, una part dels republicans estarien disposats a un increment del tipus impositiu per a les rendes de més d'1 milió de dòlars. Aquesta era l'oferta que recollia l'anomenat pla B del líder dels republicans a la Cambra de Representants, John Boehner, però va fer fallida perquè l'ala més conservadora del seu partit s'hi oposa. D'altra banda, Obama ja ha dit que no acceptarà cap proposta que no suposi un augment d'ingressos important per a l'Estat.

Caure en l''abisme fiscal'

D'un escenari d'apocalipsi a la possibilitat que no passi res

Si al final els EUA cauen en l' abisme fiscal , el seu creixement en sortirà molt afectat, ja que les retallades i els increments impositius afectarien un 4% del PIB del país. De fet, el consum ja se n'ha ressentit. D'altra banda, una desacceleració de l'economia tindrà efectes globals i els EUA perdran credibilitat econòmica tal com va passar l'estiu del 2011, quan Standard & Poor's va treure la triple A al deute americà. Tot i així, alguns economistes asseguren que l'impacte de l' abisme fiscal serà progressiu i, per tant, un cop passada la data límit, els legisladors encara tenen temps per evitar les pitjors conseqüències d'un desacord. El temps, però, serà limitat i dependrà de com els mercats financers percebin les negociacions.

Guanyadors i perdedors

Els republicans són els grans perjudicats si no hi ha entesa

Ningú hi guanya, tothom hi perd. La popularitat del president està en el punt més alt des de l'agost del 2009. Per tant, no està disposat a cedir i les enquestes d'opinió revelen que els republicans seran els que en sortiran més perjudicats si les negociacions fracassen. Tot i així, el lideratge del president també es veurà afectat davant la seva incapacitat d'aconseguir acords amb l'oposició.

Per la seva banda, els republicans accentuaran una imatge extremista del partit -controlat per una minoria de conservadors lligats al Tea Party- que els pot comportar una pèrdua de la majoria a la Cambra de Representants en les eleccions legislatives del 2014.

stats